Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Grad Solin prijatelj djece

grad prijetelj djeceOpćenito o Akciji:

Akciju pod nazivom „Gradovi i općine – prijatelji djece“ 1999. godine su pokrenule i vode dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijskih odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku, a od 2005. do 2008. Akcija se provodila i uz suradnju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.


Cilj Akcije je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana te roditelje i djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.

Program Akcije obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Tako je hrvatski program razrađen putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece: (1) Programiranje i planiranje za djecu, (2) Financijska sredstva za djecu, (3) Podrška i potpora udrugama za djecu, (4) Dijete u sigurnom i zdravom gradu, (5) Zdravlje djece, (6) Odgoj i obrazovanje djece, (7) Socijalna skrb za djecu, (8) Kultura i šport za djecu, (9) Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i (10) Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.

U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 88 grada i općine od kojih je njih 28 G/O dostiglo prestižan naziv - prijatelj djece.

Akcija se provodi na način da se potiče međusektorska suradnja u lokalnim zajednicama u korist djece, ocjenjuju postignuti rezultati, medijski prati i informira o tome širu javnost te dodjeljuju javna društvena priznanja u obliku postavljanja velike natpisne ploče na ulazima u gradove/općine koji/e ispune propisane programske zahtjeve i dostignu status „grad/općina – prijatelj djece“. U okviru programa važno mjesto ima aktivno sudjelovanje djece u lokalnoj zajednici.

Zbog svojeg značaja u ostvarivanju nacionalnih mjera djelovanja za djecu u Hrvatskoj, ova je Akcija uvrštena u Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djecu za razdoblje od 2006.-2012. godine, a od kraja 2008. godine Središnji koordinacijskih odbor se uključio i u rad Mreže europskih gradova prijatelja djece (EN CFC).

U zadnjih deset godina program Gradovi i općine – prijatelji djece doprinosi pozitivnim promjenama u korist djece, a lokalne uprave i samouprave, ustanove, institucije udruge i pojedinci provedbom ove Akcije otvaraju nove prostore za međusobnu suradnju, komunikaciju i partnerstvo te pokreću i ostvaruju konkretne aktivnosti za djecu.

Gradovi i općine – prijatelji djece su sredine koje sustavno brinu o zaštiti djece i njihovim pravima i potrebama. Imati status grada ili općine – prijatelja djece donosi svojevrstan ugled zajednici da skrbi za potrebe svojih najmlađih sugrađana i uvažava mišljenje djece.

Postizanjem ovog uglednog naziva, nisu ostvareni svi ciljevi najviše skrbi za djecu, a time i krajnji cilj ovog programa. Naprotiv, postignuti naziv obvezuje lokalne zajednice da i dalje povećavaju standarde dobrog socijalnog, gospodarskog, zdravog, ekološkog, obrazovnog i kulturnog mjesta za život sve djece, stvarajući dugoročno sigurno i poticajno okruženje za rast i razvoj djeteta.

grad solin prijatelj djece

 Obrazloženje Središnjeg koordinacijskog odbora o dobivanju titule Grad Solin prijatelj djece

Odluke i zaključci:

Odluka o uključivanju u akciju

Zaključak o osnivanju Koordinacijskog odbora za provedbu akcije

Odluka o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina

Odluka o raspisivanju izbora za članove Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina (1. saziv)

 Odluka o imenovanju voditelja Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina (1. saziv)

Odluka o raspisivanju izbora za članove Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina (2. saziv)

 

Dječje gradsko vijeća

Članovi Dječjeg gradskog vijeća grada Solina (2. saziv 2017.-2019.) :

OŠ kraljice Jelene: Kjara Zorić, Emma Sučić, Paola Teklić, Petra Barnjak, Nela Dugeč, Mate Ćurković, Magdalena Marković 
OŠ Vjekoslava Paraća: Marija Grubić, Mia Lijić, Roko Kovač, Ana Rađa, Bruno Smoljo, Ivan Markanović, Ante Grgić
OŠ don Lovre Katića: Lorena Gabrić,Petra Bajić, Luka Mandarić, Amra Hodžić, Loren Orošnjak, Ivano Ruščić, Ella Kotarac 

Dječji gradonačelnik i predsjednik Dječjeg gradskog vijeća grada Solina je Loren Orošnjak, učenik Osnovne škole don Lovre Katića.
Potpredsjednici su prvu godinu učenica Ivano Ruščić iz Osnovne škole don Lovre Katića, a drugu godinu Kjara Zorić učenica Osnovne škole kraljice Jelene.

 

Vezani članci:

U Kučinama i Mravincima održana tradicionalna biciklijada pod nazivom 'Šušur na dva kola'

Raspušten 1.saziv Dječjeg vijeća grada Solina

Danas se obilježava Dan sigurnijeg Interneta

Gradu Solinu dodijeljena Povelja za Naj-akciju 2016.

Radionica mladih: Nasilje u mladenačkim vezama

Šušur na dva kola- Biciklijada solinskih školaraca

Djeca vrtića posjetila Gradsku upravu i gradonačelnika Ninčevića

Dječji tjedan u znaku Obiteljskoga dana i oslikavanja vrtića

Svečano otvorena Glazbena radionica Zvončići u Solinu

Projekt Dječjeg gradskog vijeća - Mobitel ostavi, djetinjstvo ne izostavi

12. Susret Dječji gradskih vijeća Hrvatske

Humanitarna akcija Dječjeg gradskog vijeća uoči blagdana Male Gospe

4. sjednica DGV Solin

 

Dokumenti Akcije Grad prijetelj djece:

Konvencija o pravima djeteta

Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece

 

 

Pročitano 10508 puta Zadnja izmjena dana Srijeda, 14 Lipanj 2017 12:24
Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr