Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 09 Ožujak 2016 12:14

Otvaranje pogona za reciklažu sapuna u Solinu

U pogonu će se zapošljavati i educirati osobe s invaliditetom

U četvrtak 17. ožujka 2016. s početkom u 11 sati u Solinu na adresi Kliški put 19, otvorit će se radni centar za reciklažu sapuna iz hotela, gdje će se educirati i zapošljavati osobe s invaliditetom, a tim i uklanjati tone kemijskog otpada koje generira hotelski sektor, kao dio odgovora na globalni izazov očuvanja okoliša.

Riječ je o projekt pod nazivom „Odgovorno poslovanje čisti svijet!“ koji predstavlja inovativan model cirkularne ekonomije, socijalnog poduzetništva i javno-privatnog partnerstva za održivi društveni razvoj. Ujedno uspostavlja mali pogon za reciklažu sapuna iz hotela, svojevrstan radni centar koji educira osobe s invaliditetom za reciklažu sapuna i plasiranje novih proizvoda na tržište, podižući njihovu zapošljivost na otvorenom tržištu rada.

Kako nam je rekao Ante Raos jedan od začetnika ovoga projekta - Ideja je proizašla iz potrebe hotelijera da prate trendove uvođenja zelenog poslovanja kako bi postali konkurentniji te potrebe za reduciranjem stope nezaposlenosti, posebno niže obrazovanih i teško zapošljivih društvenih skupina , misleći prvenstveno ovdje i na osobe s invaliditetom te potrebe za razvojem novih zelenih, zanimanja koja su u Hrvatskoj deficitarna – objasnio je Raos te dodao - Uz smanjenje štetnih utjecaja na okoliš, jedan o rezultata je i unaprjeđenje konkurentnosti hotelijerskog sektora te reduciranje operativnih troškova u hotelijerstvu, a osim ekološke i ekonomske vrijednosti, zapošljavanjem osoba s invaliditetom u svojoj prvoj fazi, a potencijalno svih drugih teže zapošljivih skupina građana, projekt šalje snažnu društvenu poruku te unaprjeđuje održiv društveni razvoj na svim razinama.

Stručnjaci i stručnjakinje s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu proveli su istraživanje o ekološki prihvatljivoj metodi reciklaže na temelju kojeg je razvijen potpuno novi obrazovni program osposobljavanja za reciklažu sapuna, a koji odgovara novim potrebama tržišta rada u području zelene ekonomije. Edukaciju za reciklažu, pakovanje, plasiranje sapuna na tržište te vođenje socijalnog poduzeća proći će 46 osoba s invaliditetom. Uspostavljena su 2 radna centra; jedan za reciklažu sapuna u Solinu, a drugi za pakovanje finalnih prizvoda u Dubrovniku, te je zaposleno 7 osoba s invaliditetom koje će voditi radne centre, provoditi daljnju praktičnu edukaciju; prikupljati, reciklirati i pripremati za tržište sapune iz hotela. Proizvod su brandirali studenti i profesori Studija dizajna Umjetničke akademije u Splitu. Finalni proizvodi će, uz pomoć profesionalnog distributera i prethodnu široku promociju, biti plasirani na tržište nakon provedbe projekta, osiguravajući održivost projekta i novouspostavljenog radnog centra.

Naglasimo kako Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, putem programa IPA IV: Razvoj ljudskih potencijala, kroz program „Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom” koji koordinira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Projekt sufinancira i Ured Vlade RH za udruge. Ukupna vrijednost projekta je 188.865,15 EUR-a, od čega EU financira 70,09 % u iznosu od 132.375,60 EUR.

Misija i vizija jest odgovorno poslovanje, ali prvenstveno i doprinos smanjenju nezaposlenosti osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih skupina građana.

Partneri su Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki Jablani iz Rovinja, Hotel Park iz Splita, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Umjetnička akademija u Splitu, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata te Centar za rehabilitaciju Josipovac iz Dubrovnika.

Link na facebook

 

 

 

Pročitano 3236 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr