Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 24 Siječanj 2017 13:45

IN MEMORIAM: MIRKO GRGIN (1954. – 2017.)

Košarkaški Split tuguje. Nakon duge i teške bolesti, 23. siječnja u 63. godini preminuo je višegodišnji prvotimac Jugoplastike i reprezentativac Mirko Grgin, koji je dio karijere ostvario i u Košarkaškom klubu Solin, za koji je nastupao od 1988. do 1989. godine.

Upravo se u Solinu i oprostio od igranja. Povodom dvadesetogodišnjice osnutka kluba 1989. godine, u Solinu je pred više od tisuću gledatelja odigrana posljednja utakmica na vanjskom igralištu. Tom prigodom gostovao je europski prvak splitska Jugoplastika. mirko grginNa toj utakmici u svečanom ambijentu oprostili su se od aktivnog igranja dugogodišnji kapetan momčadi Petroslav Sapunar, zatim Mate Katić, Ivan Šerić, Šime Urlić i Mirko Grgin.

Mirko Grgin rođen je u Splitu, 17. ožujka 1954. godine. Igračku karijeru započeo je u splitskoj Jugoplastici gdje je najprije igrao za mlađe uzraste, a 1972. godine debitirao je za prvu momčad, čiji je standardni prvotimac do 1980. godine, kada odlazi iz Splita i jednu sezonu nastupa u Olimpiji iz Ljubljane.

U dresu „žutih“ s Gripa Mirko se naosvajao trofeja. Dio je momčadi koja je 1977. godine osvojila trostruku krunu, titulu i kup Jugoslavije, kao i Kup Radivoja Korača.
Isto tako u dresu Jugoplastike, Grgin je osvojio jugoslavenski kup 1972. i 1974., kao i Kup Radivoja Korača 1976. Igrao je Grgin i u finalu Kupa prvaka 1972., i Kupa pobjednika kupova 1973. godine.

Nastupio je Grgin 27 puta za A reprezentaciju Jugoslavije, i 14 puta za mladu. U mlađim uzrastima reprezentacije bivše države, pod trenerskom palicom Mirka Novosela, zajedno sa Kićanovićem, Žižićem, Delibašićem i drugima bio je dio momčadi kadetske reprezentacije Jugoslavije koja je 1971. u talijanskoj Goriziji postala prvak Europe.
Mirko Grgin, je kao čovjek bio vrlo miran, tih, povučen, vrlo samozatajan. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu. Više godina zbog teške bolesti, bio je prikovan uz invalidska kolica, ali usprkos teškoj bolesti, interesirao se za rezultat svog kluba, do posljednjeg treniutka živio je sa svojim žutima.
Završiti ću ovaj tekst riječima velikog Mirka Novosela, koji je je rekao o Mirku: „Grgin je vrlo pametan mladić i odličan košarkaš, takve igrače treneri najviše vole.“
Pogreb će biti u krugu obitelji na splitskom Lovrincu.

Jurica Gizdić

 

 

 

 

Pročitano 2576 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr