Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


3. Međunarodni kongres povijesnih gradova u Solinu

Okupljanje povijesnih gradova u kolijevci hrvatske kulture 21.-24. ožujka 2017.

Kako i priliči gradu tako bogate povijesti, Solin će i ove godine biti domaćinom manifestacije koja sjajno rezonira sa njegovom znamenitošću i povijesnim značajem!

Naime, u periodu od 21. do 24. ožujka 2017., u veličanstvenom ambijentu solinskog hotela President, održat će se 3. Međunarodni kongres povijesnih gradova pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva turizma, Ministarstva kulture, Hrvatske turističke zajednice, Županije Splitsko-dalmatinske, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske udruge povijesnih gradova te brojnih drugih uvaženih pokrovitelja i sponzora.

Meet, share and bulid

U duhu dobre stare latinske poslovice Ime je znak, geslo solinske manifestacije jasno ukazuje na njezin krajnji cilj!
Manifestacija se obraća ključnim ljudima u upravljanju povijesnim gradovima – od jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica, predstavnika kulturnih institucija do turističkih agencija te obrazovnih ustanova – kako bi ih kroz predavanja i panel diskusije potaknula na druženje, razmjenu iskustava i – dakako – kreiranje novih turističkih proizvoda!
Riječ je o trećem po redu kongresu ovakve vrste, a kako su prethodna dva kongresa sa više od 200 sudionika polučila sjajne rezultate, vjerujemo da ni ove godine uspjeh neće izostati. To nam sugerira i tek letimičan pogled na bogat program ove manifestacije – naime, ondje će se okupiti uistinu prava krema turističke i povijesne struke!

Od Vučedola do Stonehengea

Iako bogat program solinskog kongresa uključuje raznolike sadržaje – od organiziranih i fakultativnih izleta i razgleda Splita, Solina i Trogira, pa do gala večere i zabavnog programa, za nas je prava poslastica popis interesantnih predavanja koja imaju uistinu međunarodni karakter!
Tako će, primjerice, već prvog dana predavanja, u društvu direktorice Odjela za prapovijesne i antičke lokalitete Ministarstva kulture Grčke, dr. Anastasije Gadolou, sudionici kongresa „skoknuti“ do grčkih povijesnih lokaliteta i saznati ponešto o njihovoj interpretaciji i zaštiti, a već na slijedećem predavanju, pod vodstvom Renata Labazana, direktora Turističke zajednice grada Koprivnice, do koprivničkog Renesansnog festivala!
Riječi će, iz usta eminentnih povijesnih i turističkih stručnjaka, biti i o makedonskom arheološkom lokalitetu Stobi, bosanskoj piramidi Sunca, pa čak i superintrigantnom i krajnje mističnom Stonehengeu, a domaće „boje“ branit će naše turističke perjanice Split i Trogir, arheološki lokalitet Vučedol, Vinkovci koji će se predstaviti sa rimskom baštinom…
Dakako, biti će tu i stručnih predavanja i diskusija na temu upravljanja povijesnim lokalitetima, manifestacija kao alata za njihovu interpretaciju i promidžbu, te trendova u potražnji za proizvodima kulturnog turizma, pa sve prisutne nesumnjivo očekuje sjajan kolaž sadržaja – kako s domaćim, tako i s internacionalnim predznakom!

Nagrada u tri kategorije – vrijedno priznanje struke

Ove godine čelni ljudi solinskog kongresa pripremili su i zanimljiv novitet – nagradu Plautilla (čiji je naziv nesumnjivo inspiriran emblematičnom Salonitankom, najznačajnijim mramornim portretom žene iz doba rimskog cara Septimija Severa pronađenim u Hrvatskoj! Vjeruje se kako je to prikaz glave Plautille, rimske princeze). Ovom će se nagradom ovjenčati Najbolji kulturno-turistički proizvod (dodijelit će se onim turističkim zajednicama/ustanovama/tvrtkama/obrtima, za najbolji turistički proizvod koji se odlikuje kvalitetnom i kreativnom interpretacijom kulturno povijesne baštine), a oni gradovi, lokaliteti ili ustanove koji su se istaknuli značajnim aktivnostima zaštite i obnove, ponijet će titulu Najboljeg povijesnog grada/lokaliteta/ustanove. Naposljetku, nagradu Najbolji kulturno-turistički itinerar ponijet će itinerari koji na kvalitetan i interpretativan način prezentiraju kulturno-povijesnu baštinu grada ili područja, a mogu se odnositi na jednodnevne izlete, sedmodnevne ili city break programe.

 

 

 

 

Pročitano 997 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr