Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


U SOLINSKOJ GRADSKOJ VIJEĆNICI PREDSTAVLJEN PROJEKT GRADSKO OKO

U SOLINSKOJ GRADSKOJ VIJEĆNICI PREDSTAVLJEN PROJEKT GRADSKO OKO Foto: Jakov Teklić

Predstavnici gradskih službi, komunalnoga redarstva, prometnoga redarstva, mjesnih odbora i policije sudjelovali su 8. ožujka u solinskoj gradskoj vijećnici u prezentaciji informatičkog sustava pod nazivom Gradsko oko namijenjenog za kreiranje, zaprimanje, prosljeđivanje i pregled prijava uočenih problema u domeni komunalnog sustava na područjima jedinica lokalne samouprave uključenih u ovaj projekt.

Gradsko oko segment je većeg projekta Pazigrad koji omogućava uključivanje širokog broja sudionika u jednostavno stvaranje centralne evidencije komunalnih problema. Kroz različite načine prijavljivanja uočenih problema na terenu Gradsko oko omogućava svim sudionicima da bez dodatnih napora i tehničkih znanja stvaraju sustavnu evidenciju uočenih problema s mogućnošću prosljeđivanja na osobe zadužene za pojedinu problematiku – kazao je predstavljač projekta Marko Andrić, direktor tvrtke Ri-Ing net d.o.o. iz Rijeke koja je izradila navedeni informatički program.

Sustav Pazigrad namijenjen je prometnim redarstvima i trenutno se primjenjuje u 50-ak gradova i općina u Hrvatskoj. Spomenuti sustav zaokružuje priču prometnoga redarstva, a u gradu Solinu je prisutan posljednjih nekoliko mjeseci i to vrlo aktivno. Sustav Gradsko oko namijenjen je komunalnom segmentu u širem smislu i odnosi se na povezivanja grada s vanjskim subjektima pri čemu se u centralnu evidenciju, odnosno centralnu bazu grada, unose prijave koje se kasnije mogu obrađivati i na način povezanosti s drugim subjektima prosljeđivati ne daljnju obradu te pružati povratne informacije i sanirati probleme na terenu.

Ovakav sustav omogućava da svaka osoba koju lokalna samouprava involvira u sustav prijavi bilo kakvo oštećenje ili komunalni problem kojeg uoči u svojoj sredini i na taj način ga kroz sustav dostavi u Grad. Takvu prijavu Grad zaprimi i može dalje postupati na način da je proslijedi nadležnom komunalnom poduzeću ili nekom vanjskom subjektu koji će sanirati prijavljeni problem – objasnio je Andrić napominjući kako odluka o involviranju građana u sustav Gradsko oko ovisi o gradskoj samoupravi.

Trenutno imamo 30-ak gradova i općina koji aktivno koriste sustav Gradsko oko, neki od njih omogućili su građanima pristup sustavu, a neki ne, dakle, odluka je na lokalnoj samoupravi – kazao je Andrić dok je gradonačelnik Dalibor Ninčević najavio da će Grad u najskorije vrijeme, odnosno po razradi sustava, omogućiti postupno involviranje građana koji će biti u mogućnosti prijaviti uočene nepravilnosti kao što su oštećeni nogostup, nedostatak ograde, divlji deponij smeća i slično.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ/SOLINSKA KRONIKA

 

 

 

Pročitano 1975 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr