Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Današnja kvaliteta vode na solinskom području

Iz sata u sat kvaliteta vode je sve bolja

Mutnoća u vodoopskrbnom sustavu grada Solina smanjuje se iz sata u sat i očekuje se da se normalizira u roku dva dana.

Svi dosadašnji uzorci vode analizirani su od strane Nastavnoga zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije i u laboratoriju Vodovoda Split, na kemijske i mikrobiološke pokazatelje te su sukladni Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju i Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju.

Na upit Grada Solina o kvaliteti vode na svom području, Nastavni zavod za javno zdravstvo dao je slijedeći odgovor
- Na području Grada Solina, djelatnici NZJZ SDŽ uzeli su uzorke vode u OŠ don Lovre Katića i OŠ kraljice Jelene Mravince. Izmjerene su povećane vrijednosti mutnoće u uzorcima u OŠ don Lovre Katić od 15,6 NTU (8. i 9. 3.2017.). U Mravincima je mutnoća bila nešto niža i kretala se u rasponu od 8,3-8,7 NTU. MDK za mutnoću iznosi 4 NTU.
Ostali kemijski i mikrobiološki pokazatelji zdravstvene ispravnosti bili su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13) i Direktivi Vijeća 1988/83/EZ. Danas je izmjerena nešto niža vrijednost mutnoće od 9,8 NTU u OŠ don Lovre Katića i u OŠ kraljice Jelene (7,00 NTU). Očekujemo daljnje snižavanje mutnoće za vikend. Do tada voda nije za piće – odgovoreno je iz NZJZ SDŽ.

Djelatnici NZJZ SDŽ i Vodovoda Split će nastaviti sa svakodnevnim uzorkovanjem vode, sve do uspostave kriterija za mutnoću te će potom dati priopćenje za javnost, do tada vrijede mjere predostrožnosti prokuhavanja vode za malu djecu i imunokompromitirane osobe.

R. B. 

 

Pročitano 2780 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr