Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Krožinek posjetila Solin

Ministrica Obuljen je obećala pomoć na projektu obnove Šuplje crkve

U sklopu dvodnevnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji u utorak 14. ožujka 2017. u Gradu Solinu boravila je ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek. Ministricu dr. Obuljen Koržinek sa suradnicima u ime Grada Solina dočekali su zamjenik gradonačelnika s ovlastima gradonačelnik Dalibor Ninčević, pročelnik Upravnog odjela za opće i pravne poslove i tajnik Grada Ante Ljubičić, ravnatelj Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin Špiro Žižić. Uz zamjenika gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ninčevića, samom dočeku ministrice u Solin nazočio je i saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Blaženko Boban, u ime Županije splitsko dalmatinske župan Zlatko Ževrnja i predsjednik Saborskog odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Andro Krstulović Opara.

U sklopu posjeta Solinu dr. Obuljen Koržinek je prvo posjetila Gradsku knjižnicu Solin koju je pohvalila za svoje aktivnosti i kvalitetan rad – Solinska knjižnica je mali centar kulture – kazala je dr.sc. Obuljen Koržinek davši tom prilikom Knjižnici epitet jedne od najagilnijih u Hrvatskoj. Prostorijama Gradske knjižnice Solin te prekrasnim Teatrinom te radom Knjižnice ministricu je upoznala sama ravnateljica Karmen Borković.

Nakon posjeta Knjižnici ministrica dr. sc. Obuljen Koržinek razgledala je starohrvatski lokalitet Šuplje crkve, o kojem već dugo vremena upozoravaju Ministarstvo kulture stručne službe grada Solina. Šuplja crkva je u utorak 14. ožujka bila prekrivena rijekom Jadro, a zidine su samo pokazivale obrise jednog od najvrjednijih hrvatskih spomenika. - Šuplja crkva lokalitet je od nacionalnog značaja, ovdje je okrunjen hrvatski vladar, kralj Zvonimir, odavde potječu izvori hrvatske državnosti i moramo učiniti sve da ona postane dostojna prezentacije - rekao je dr. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.
Ministrica dr.sc. Obuljen Koržinek je obećala pomoć u realizaciji prezentacije ovoga starohrvatskog objekta.

Na kraju svoga posjeta ministrica kulture Obuljen Koržinek obišla je izvor rijeke Jadro i izletište te zapušteni prostor tupinolom u Majdanu gdje joj je predstavljen projekt Majdan! Mayday! koji bi se trebao financirati  novcem iz EU fondova u okviru prekogranične suradnje.

O projektu Majdan Mayday ministricu dr.sc. Obuljen upoznala je viša stručna suradnica za razvojne projekte Grada Solina Antonija Eremut Erceg. Na ovom području, po riječima Eremut Erceg, ovdje je previđena revitalizacija prostora tupinoloma, uređenje igrališta, uvođenje tematskih staza, prezentacija ostataka vodovoda iz Dioklecijanova vremena. Zatim, preuređenje ruševnih prostora uz akvedukt kojima su se nekad služili radnici tupinoloma u adekvatan ugostiteljski objekt i suvenirnica, a za endemsku pastrvu Solinku predviđen je izložbeni prostor.

R. Bućan

 

 

 

Pročitano 781 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr