Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Gradonačelnik Ninčević iznio ministru državne imovine Goranu Mariću zahtjev za dodjelu imovine u državnom vlasništvu

Neizmjerni potencijali nekretnina u državnom vlasništvu

Jedan od problema s kojima se nosi većina jedinica lokalne samouprave, pa tako i Grad Solin, vezan je uz objekte i zemljišta koja se nalaze na njihovim prostorima, a u vlasništvu su Republike Hrvatske. Takvi objekti u većini slučajeva su, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, u zapuštenom stanju iako se u njima kriju neizmjerni potencijali.

Prema podacima Ministarstva državne imovine, nastalog preustrojem nekadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, DUUDI, trenutno je na prostoru cijele Hrvatske oko 60 tisuća takvih predmeta koji čekaju na rješavanje.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević susreo se tim povodom, 7. ožujka u Županiji splitsko-dalmatinskoj, s ministrom državne imovine Goranom Marićem i državnim tajnikom u istom Ministarstvu Tomislavom Bobanom, a tema je bila mogućnost i načini za dodjelu određenih objekata i zemljišta na području grada Solina koji su uknjiženi na Republiku Hrvatsku.
Grad je u više navrata tijekom posljednjih nekoliko godina upućivao zahtjeve nadležnim institucijama za dodjelu određenih objekata i zemljišta koji su od interesa za Grad, prije svega dio nekadašnjih tvorničkih objekata u Majdanu, staro kino u Majdanu i u Svetom Kaju te zemljište koje se s istočne strane naslanja na Ulicu Marka Marulića – kazao je gradonačelnik Ninčević dodajući kako je ministar Marić najavio kako će sukladno mogućnostima i zakonskoj regulativi Ministarstvo u najkraćem roku uvažiti dio iznijetih zahtjeva.

Neaktivna državna imovina trebala bi, sukladno najavama koje je Marić iznio nakon preuzimanja ministarske dužnosti, koristiti jedinicama lokalne samouprave za razvoj novih poduzetničkih ideja i doprinijeti njihovom razvoju. Osim toga najavio je skore izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, te Zakona o zakupu i kupoprodaji državnoga prostora.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ/SOLINSKA KRONIKA

 

 

 

Pročitano 2895 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr