Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 12:33

Solinski školarci uspješni ekolozi i maslinari

Solinski školarci uspješni ekolozi i maslinari Foto: Jakov Teklić

Osnovna škola kraljice Jelene, provedba projekta Mi jedemo odgovorno i zatna medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje

Osnovna škola kraljice Jelene osvojila je zlatnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje na 11. manifestaciji ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovoga ulja Povenjak 2017. održanom u veljači ove godine. Najmlađa solinska osmoljetka bila je jedina škola prijavljena na ovo natjecanje koje organizira Udruga maslinara Paićuša iz Piska, a na koje je ove godine pristiglo 146 uzoraka maslina i ulja u svim kategorijama.

Izuzetno smo ponosni na ovu nagradu, tim više što smo po prvi puta sudjelovali na jednom ovakvom natjecanju – kazala nam je ravnateljica OŠ kraljice Jelene Vesna Ružić dodajući kako zasluge prije svega pripadaju učenicima i nastavnicima te drugim djelatnicima škole koji redovito njeguju stabla maslina zasađena oko školske zgrade.

Imamo dvadesetak stabala različitih sorti i ove godine smo s njih ubrali oko 330 kilograma maslina od kojih smo nakon prerade u solinskoj Uljari Vukšić dobili oko 30 litara ulja – kazala je ravnateljica dodajući kako o maslinama redovito brinu mali ekolozi, učenici 1.a razreda s učiteljicom Vedranom Kuduz, članovi Eko grupe prof. Marijane Krajinović, ujedno koordinatorice Eko projekta škole, a veliku pomoć pružaju im školski domari i spremačice. Sve to odvija se prema savjetima, iskusnih maslinara, članova Udruge Paićuša.

Svakako moram istaknuti učenike nižih razreda koji su nam se pridružili sa svojim učiteljicama, zatim učenike 8.b razreda s razrednicom Žanom Sučić te polaznike naše Male škole s voditeljicom Milicom Duvnjak koji su tijekom projektnoga dana, zajedno sa spremačicama i domarima te koordinatorima Eko projekta sudjelovali u branju maslina – istaknula je ravnateljica koja je i sama priskočila u pomoć tijekom branja.

Naši mladi maslinari i ekolozi imaju sve što je potrebno za branje maslina, plastične gajbe i male grabljice kojima češljaju masline i one padaju na prostirku koja se stavlja na pod oko masline, a u žargonu se zove parašola. Naglasila bih i to da je za kvalitetu maslinovog ulja jako bitno da se svježe ubrane masline prerade unutar 24 sata da bi se postigla kvaliteta ekstra djevičansko maslinovo ulje što podrazumijeva prisutnost dobrih enzima i mi smo u tome ove godine uspjeli, što potvrđuje osvojena nagrada – kazala je ravnateljica Ružić.

Od koordinatorice Eko projekta, školske pedagoginje Sanje Matić doznajemo kako je briga za masline i njihova prerada sastavni dio daleko opsežnijega međunarodnog projekta Eko škola Mi jedemo odgovorno, financiranoga od strane Europske unije, u kojega se OŠ kraljice Jelene uključila početkom ove pedagoške godine.

Cilj ovog projekta je educirati i osnažiti mlade da budu aktivni i odgovorni čimbenici naših prehrambenih navika i aktivnosti. Naravno, sve počinje s vlastitim izborom i s nekoliko pitanja: što jedem, odakle dolazi hrana koju konzumiram, tko je i kako proizveo moju hranu, koji su raznoliki utjecaji proizvodnje i korištenja hrane na ljude i planet, koliko otpada proizvodim, što činim s viškom hrane? U svakom slučaju čitav je niz pitanja na koja pokušavamo iznaći odgovore putem brojnih aktivnosti – kazala je pedagoginja Matić.

Jedimo odgovorno i zdravo

Iz razgovora s članovima Eko odbora učenika osnovne škole kraljice Jelene, Ivanom Ujević, Filipom Pavićem, Antom Japirko i Franom Barnjakom, doznajemo kako su kroz projekt Mi jedemo odgovorno naučili da treba smanjiti količinu hrane koja se baca, primjerice kompostiranjem, da je važno jesti lokalne i sezonske proizvode te svakako birati hranu za čiju se proizvodnju troši manje vode.

Kroz aktivnosti koje se provode u okviru navedenoga projekta, uz brigu o maslinama i proizvodnju maslinova ulja, djeca istražuju porijeklo maslinova ulja, istražuju broj proizvoda koji sadrže palmino ulje, pokušavaju doznati koje voće i povrće jedemo u sezoni, zatim u suradnji s obližnjim OPG-om pokušavaju doznati tko stoji iza hrane koju jedemo, uče se kupovati lokalno i direktno od proizvođača. Uz to ostvarena je suradnja s pekarom Svaguša kako bi se ispitalo što se događa s kruhom i pecivima koja se ne prodaju, suradnja s koncesionarom Gašpine mlinice uz pomoć kojega ispituju kakvo brašno jedemo, a u projekt su uključeni i roditelji koji zajedno s djecom smišljaju recepte za nova jela pripremljena od ostataka hrane.

Projekt se realizira kroz sedam koraka koji uključuju izradu plana rada, analizu hrane, praćenje stanja i ocjenjivanje te osvješćivanje javnosti i uključivanje medija, a kruna svega je izrada Eko kodeksa za odgovornu prehranu, odnosno dogovoriti se što je za nas važno kod teme o hrani te isto dodati našem Eko kodeksu – objasnila je koordinatorica Eko projekta, pedagoginja Sanja Matić.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ / Solinska kronika 

 

 

 

Pročitano 2464 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr