Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


NEDILJKO VITAJIĆ, DOBROVOLJNI DARIVATELJ KRVI

NEDILJKO VITAJIĆ, DOBROVOLJNI DARIVATELJ KRVI Nediljko Vitajić s priznanjem Red Danice Hrvatske kojeg je dobio za 100. darivanje

Darovao krv 104 puta

Solinjanin Nediljko Vitajić, član Matice umirovljenika Solina, tijekom 38 godina aktivnoga članstva u Klubu dobrovoljnih darivatelja Brodosplit čak je 104 puta darovao krv

Darivanje krvi najhumaniji je čin iza kojeg stoji neizmjerna dobrota, ljubav i altruizam ostvareni kroz odluku da se pruži ruka, bez razmišljanja i interesa, jer nediljko vitajicnajveća je nagrada zadovoljstvo i sreća zbog darovanog života. Upravo ovom mišlju vodio se naš sugrađanin Nediljko Vitajić, član Matice umirovljenika Solina, koji je tijekom 38 godina aktivnoga članstva u Klubu dobrovoljnih darivatelja Brodosplit čak 104 puta darovao krv.
U Klub sam se učlanio 1977. i kao aktivni član djelovao sve do 2015. kada sam zbog zdravstvenih problema, nakon 104. darivanja, morao stati – govori nam ovaj 68-godišnjak dodajući kako je sve krenulo sasvim slučajno.

Mom radnom kolegi hitno je trebala krv i budući je moja krvna grupa nula negativna, što znači da je adekvatna za sve krvne grupe, odmah sam priskočio u pomoć i tako je sve počelo – prisjetio se Nediljko koji je u početku darivao krv dva do tri puta godišnje, a onda je početkom Domovinskoga rata, kada su potrebe bile daleko veće, krenuo i s četiri puta godišnje što je maksimum za muškarce jer razmak između dva davanja ne smije biti kraći od tri mjeseca.
Nediljko je za svoju humanost dobio niz priznanja, a posebno je ponosan na priznanje Red Danice Hrvatske koje mu je za 100. darivanje uručio tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, te na pozlaćeni sat kojeg mu je dodijelio njegov dugogodišnji poslodavac, splitski škver.

Ni jedno priznanje ne može se usporediti s osjećajem da ste nekom uistinu pomogli i spasili život. Kao darivatelj uglavnom ne znate kome ide vaša krv, ali ponekad vas pozovu ciljano i tada točno znate kome pomažete, a posebno je dirljivo kada su u pitanju djeca – govori nam Nediljko dodajući kako mu je teško riječima opisati sve ono što je u tim trenucima osjećao.
Mislim da samo bolestan čovjek uistinu zna koja je vrijednost darovane doze krv, jer dok smo zdravi na to najčešće ne obraćamo pažnju – govori Nediljko koji je i sam jednom bio u prilici da mu je trebala krv.

Čini mi se da je nekada svjesnost o potrebi darivanja krvi bila daleko prisutnija nego danas. Sjećam se da je u našem Klubu u jednom trenutku bilo preko dvije tisuće članova. Družili smo se i putovali. S vremenom se sve to nekako izgubilo – govori nam Nediljko kojem ni nakon odlaska u mirovinu ne nedostaje aktivnosti.

Reanimacijom spasio život dječaku

Uz to što je darivanjem krvi pomogao mnogim znanim i neznanim ljudima, Nediljko je prošle godine reanimacijom spasio život devetomjesečnoj bebi.
Radilo se o mom malom susjedu Marinu Vrgoču. Slučajno
sam naišao i vidio Marinovu majku kako doziva u pomoć dok joj sinčić nemoćan i plav u licu leži na rukama. Jedna susjeda je već zvala hitnu pomoć, a ja sam instinktivno uzeo Marina od majke, položio ga na travu i krenuo s postupkom reanimacije. Do dolaska medicinske ekipe Marin je već počeo uredno disati. Poslije sam doznao da se počeo gušiti tijekom hranjenja – govori nam Nediljko dodajući kako nikada neće zaboraviti zahvalnost koju je vidio u očima Marinove majke.

 

Volim modelarstvo i fotografiju pa sam neslužbeno preuzeo ulogu fotografa u našoj Matici umirovljenika. Volim šetnje i planinarenje i to mi na neki način zamjenjuje moju 40 godina dugu ljubav prema malom balunu. U svakom slučaju osjećam se kao da mogu još puno toga napraviti i ne dopuštam da mi godine budu prepreka. Žao mi je samo što ne mogu više darivati krv – govori nam Nediljko na kraju našeg druženja pozivajući sve koji su u mogućnosti da se odazovu akcijama dobrovoljnog darivanja krvi i svojim plemenitom činom spase nečiji život.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ

 

 

 

Pročitano 1945 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr