Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Otvoreni centri izvrsnosti iz matematike, informatike i novih tehnologija

Uz župana Blaženka Bobana, njegovog zamjenika Antu Šošića, pročelnika Tomislava Đonlića i predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara, svečanom otvaranju nazočili su predsjednica Odbora za znanost, obrazovanja i kulture Hrvatskog sabora Vesna Bedeković, izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, uzaslanik predsjednika Vlade RH Bernard Gršić, izaslanik predsjednika Sabora Petar Škorić, saborski zastupnik Ante Sanader, zamjenica gradonačelnika grada Splita Jelena Hrgović, zamjenik solinskog gradonačelnika Ivica Rakušić, brojni roditelji, nastavnici, mentori i više od 300 učenika iz 70 osnovnih i srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog rada centra izvrsnosti iz matematike, ove godine su od 1200 učenika, 335 prošli provjeru znanja, te će se njih 40 uključiti u rad centra izvrsnosti iz novih tehnologija, u srednjoj Tehničkoj školi, 52 učenika u centru izvrsnosti iz informatike u srednjoj Elektrotejničkoj školi i 240 učenika iz matematike u III. gimanziji (MIOC-u).

zup 2

Pročelnik županijskog odjela društvenih djelatnosti, Tomislav Đonlić je zahvalio svim učenicima, roditeljima, mentorima i svima koji su doprinijeli na bilo koji način kako bi Centri izvrsnosti zaživjeli u županiji. Ovakvi centri otvaraju mogućnosti prepoznavanja i rada s nadarenom djecom ali i kontinuiranog usavršavanja nastavnika, mentora, Đonlić je istaknuo kako će se nastava u centrima izvrsnosti održavati svake subote, tijekom 15 subota te je kazao: "‘U rad centara uključena su djeca diljem županije, tako da smo osigurali prijevoz za sve učenike svake subote. Učenici su dobili opremu, osigurana im je i marenda. Dakle, kompletno su zbrinuti od trenutka polaska od kuće do dolaska u centar i povratka svojim kućama. To je zaista jedan opsežan projekt u koji je uključeno jako puno ljudi i želim čestitati svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog projekta".

Skup su pozdravili rektor Anđelinović, predsjednica saborskog Odbora za znanost i obrazovanje, Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika Vlade RH Bernard Gršić i izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, a nakon njih okupljenima se obratio župan Blaženko Boban.

Župan je podsjetio na kontinuitet županije u sustavnoj brizi o mladima te je rekao da je sretan jer se ostvaruje osnovni projekt iz njegova predizbornog programa a to je upravo projekt ICT županija. Uvjeren da će Splitsko-dalmatinska županija za 3-4 godine biti najuspješnija ICT županija u Hrvatskoj, župan je dodao: "Daj Bože pameti ljudima koji obnašaju vlast, uključujući i mene, ne samo u političkom nego i u društvenom i gospodarskom smislu, da ovi mladi ljudi, ovaj potencijal koji imamo danas ovdje za 10-15-20 godina uistinu budu nosioci svih aktivnosti na području Splitsko-dalmatinske županije – gospodarskih, društvenih, ekonomskih i političkih. Onda se ne moramo bojati za budućnost".

Na kraju je župan otovrio Centar izvrsnosti iz matematike a dva učenika, prvaci sa svjetskog natjecanja iz robotike su otvorili centre izvrsnosti iz informatike i novih tehnologija.

 

 

 

Pročitano 967 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr