Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Održan radni sastanak na odlagalištu Karepovac

Danas se obratio i ravnatelj Hrvatskog toksikološkog zavoda i voditelj nadzora toksikološkog aspekta u sanaciji zagrebačkog odlagališta Jakuševac prof.dr. sc. Franjo Plavšić

U četvrtak 8. veljače održan je radni sastanak na Karepovcu na kojem je nazočio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša, predstavnici Grada Splita predvođenim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, direktor Čistoće Miroslav Delić, izvođači radova na sanaciji, a samom sastanku nazočio je i predstavnik Grada Solina zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić.
Zaključeno je kako sanacija nema alternativu, nužno je vraćanje povjerenja u struku, u postupak sanacije i umirivanje građana glavni su ciljevi jučerašnjeg susreta na Karepovcu.

karepovac2

Rečeno je kako je Karepovac najveće nesanirano odlagalište u Hrvatskoj, sanacija nema alternativu. Ovo je ulaganje u budućnost grada Splita, okolnih gradova i same Splitsko –dalmatinske županije. Inspekcijski nadzor koji je napravljen potvrdio je da projekt mora ići dalje, uz primjenu novih mjera za smanjenje neugodnog mirisa. Plohe na odlagalištu koje se saniraju s jedne strane će se prekrivati, a druge strane tretirati kemikalijama koje će smanjiti intenzitet mirisa s čim se krenulo već u četvrtak.

Rečeno je kako radovi na samoj sanaciji idu predviđenom dinamikom te da će se radovi u danu produžiti i u večernjim satima, jer do sezone je planiran završetak prve, najosjetljivije faze. Ministar Tomislav Ćorić je naveo kako je stav Ministarstva da se mjere svi standardni plinovi, te da je to dovoljno i da nikako nema ugroze za zdravlje građana.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je kako je interes javnog zdravstva zdravlje ljudi, a da je sanacija proces kojim će se spriječiti ugroza zdravlja.
- Izvještaji pokazuju da nema ugroze, ako su svi glavni staklenički plinovi unutar granica, to je dobar pokazatelj da su i ostali također. Granične vrijednosti postavljene su da štite najosjetljiviju populaciju na duže vrijeme. Sanacija se treba nastaviti, a na investitoru je da osigura sigurnost građana - rekao je Capak i obrazložio kako je za plinove koji smrde granica da ih se osjeti daleko ispod granice koja bi ugrozila zdravlje ljudi.

Na pitanje postavljanja većeg broja mjernih postaja oko odlagališta Karepovac, odgovorila je načelnica Sektora zaštite okoliša iz Fonda za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić - Fond financira rad državne mreže za praćenje kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj te je u tijeku financiranje novog projekta iz operativnog programa te modernizacija državne mreže gdje se radi proširenje postojeće mreže. Same lokacije novih mrežnih postaja za praćenje kvalitete zraka su propisane dokumentima na temelju kojih su ta sredstva odobrena. Dakle, ne može ići mjerna stanica bilo gdje, nego točno tamo gdje struka odredi, uzimajući u obzir ruže vjetrova, klimu i ostale različite utjecaje – rekla je Čilić.

sastanak karepovac1

O samoj sanaciji i plinovima danas je govorio je i prof.dr. sc. Franjo Plavšić, kemičar i toksikolog. Glavne poruka dr. Plavšića da ne treba mjeriti dodatne plinove, te da i neke koji se mjere smatra suvišnim. Plavšića su mediji pitali što znači konstantno izlaganje plinovima poput merkaptana i amonijaka - To je normalno teško podnositi. To je nešto na što se ljudi naviknu, osim ako su preosjetljivi ili ako imaju neku bolest. Nemojte amonijak smatrati otrovom, amonijak je normalan produkt. Čovjek se navikao na amonijak - kazao je Plavšić dodavši da su uvijek moguće komplikacije, nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je nešto skroz bezopasno, ali ne očekuju se ikakvi teži učinci.

 

 

Pročitano 1651 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr