Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Međunarodna konferencija Sigurnost povijesnih gradova 2018. - Izazovi turizma

Na konferenciji će se raspravljati o suvremenim izazovima sigurnosti posebice s aspekta rizika na kulturnu i povijesnu baštinu starih gradova u uvjetima turističke ekspanzije, ali će se ponuditi i rješenja od strane struke i lokalne zajednice na ove izazove.

Druga Međunarodna konferencija “Sigurnost povijesnih gradova – Izazovi turizma” koja će se održati 16. i 17. ožujka 2018. u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva kulture te Ministarstva turizma odgovorit će na mnoštvo pitanja, no jedno od njih jest sigurnost povijesnih gradova i izazov turizma te kako pronaći balans između revitalizacije kulturne baštine i turizma kao gospodarske djelatnosti.

Organizatori konferencije su Hrvatska udruga povijesnih gradova (HUPG), International Police Association – Regionalni klub IPA splitsko dalmatinska (IPA SD) i Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Grada Solina te Hikvisiona.

Grad Solin član je Hrvatske udruge povijesnih gradova (HUPG), a gradonačelnik Dalibor Ninčević je na konferencija za medije na kojoj je najavljena druga Međunarodna konferencija “Sigurnost povijesnih gradova – Izazovi turizma” istaknuo važnost teme očuvanja kulturne baštine zbog sve većeg broja slučajeva njenog uništavanja što najbolje pokazuje primjer Salone.

konferencija sigurnost gradova uvod

Konferencija će ugostiti brojne svjetske stručnjake iz SAD-a, Velike Britanije, Izraela i Turske po pitanju sigurnosti. Istaknuo sam da smo mi kroz 25 godina hrvatske samostalnosti uspjeli svoju baštinu prvo obnoviti nakon rata, vratiti joj identitet i staviti je u funkciju razvoja turizma.

Sudionici ove međunarodne konferencije dobiti će odgovore na pitanja:
– Koji su to suvremeni izazovi sigurnosti, posebice s aspekta rizika za kulturnu i povijesnu
baštinu starih gradova u uvjetima turističke ekspanzije?
– Kakav je odgovor struke i lokalne zajednice na ove izazove, što u praksi zaista donosi
uspjeh, kako planirati, organizirati i upravljati događanjima u interesu promidžbe,
gospodarskog napretka i smislenog korištenja resursa u sigurnim uvjetima?
– Na koji način partnerstva, i koja točno partnerstva, na lokalnoj razini mogu pomoći
osigurati suživot povijesti i izazova modernog doba?

Predavači:
Jedan od predavača je dr. Peter E. Tarlow iz SAD-a, osnivač i predsjednik američke udruge Tourism & more. Tarlow je poznati govornik i stručnjak specijaliziran na području utjecaja kriminala i terorizma na turističku industriju te za upravljanje rizicima u turizmu i gospodarstvu, a u svom predavanju će se dotaknuti izazova povijesnih gradova u uvjetima turizma.

Osim njega istaknuti predavač je i Tony Smith iz Engleske koji je, između ostalog, bio zapovjednik sigurnosnih snaga na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, o čemu će i pričati na konferenciji.

Prof. dr. sc. Zeynep Gül Ünal s Tehničkog sveučilišnog međunarodnog centra za urbanističke studije Yildiz u Turskoj, koja je i članica Uprave Istraživačkog centra za očuvanje povijesne baštine, će se u svom predavanju osvrnuti na očuvanje kulturne baštine u uvjetima rata i terorističkih napada.

Marcel Authier, generalni inspektor Francuske nacionalne policije, će prikazati sigurnost povijesnih gradova u Francuskoj slučajevima iz prakse, a u svoje iskustvo može ubrojiti rukovođenje sigurnosnih aktivnostima i ljudskim resursima za vrijeme terorističkog napada u Nici 2016. godine.

Izv. prof. dr. sc. Saša Kuhar, izvanredni profesor na području sigurnosnih znanosti na Odsjeku za kriminalistiku Sveučilišta u Mariboru, će se u svom predavanju dotaknuti teme sprječavanja kriminala u muzejima.

Israel Singer, viši savjetnik za sigurnost državnog i privatnog sektora, će u svom predavanju predstaviti izraelski model sigurnosti u prenapučenim turističkim gradovima i objektima.

Izv. prof. dr. sc. Mirko Bilandžić, doktor političkih znanosti s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u svom predavanju će predstaviti stanje kulturne baštine pomorskih povijesnih gradova u protuterorističkim strategijama.

Osim spomenutih, na konferenciji će sudjelovati mnogi ostali značajni predavači iz sektora sigurnosti i turizma. Detaljan program, s popisom svih predavača i aktivnosti, možete pogledati na ovom linku.

Skup je namijenjen svim županima, gradonačelnicima, načelnicima općina, turističkim djelatnicima, stručnjacima iz područja sigurnosti i prevencije kriminala, predstavnicima službi lokalne uprave i samouprave i svim predstavnicima žurnih službi, službi za sigurnost i osiguravajućim kućama. Zainteresirani se mogu prijaviti na službenim stranicama konferencije do 14. ožujka.

 

 

Pročitano 1129 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr