Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


TRADICIJSKA KUĆA PARAĆ

TRADICIJSKA KUĆA PARAĆ Kuća Parać

Nema stanovnika Grada Solina koji ne poznaje vremešnu Kuću Parać, smještenu na bedemima antičkog amfiteatra, sagrađenu davne 1863. godine.

Kuću je od obitelji prije par godina otkupio Grad Solin i danas služi u promidžbi bogate solinske baštine, a unutrašnjost renovirane kuće danas je izložbeni i galerijski prostor obogaćen s arheološkom zbirkom i antičkom radionicom.

Kuća Parać jest primjer zajedničke suradnje nekoliko solinskih institucija i udruga, a to su Grad Solin, Turistička zajednica grada Solina, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin i Udruga Solinjni.

Putnik namjernik sada osim okrijepe u Kući Parać može razgledati arheološku zbirku smještenu na katu kuće, dok je u prizemlju smještena otvorena restauratorska radionica koju izvode studentice konzervacije i restauracije UMAS-a i djelatnici restauratorske radionice Javne ustanove u kulturi Zvonimir s ciljem prezentacije turistima kako se radi s izvornim materijalima te koji su to ukrasni i uporabni predmeti iz antičkog doba. Osim izložbenog postava, turistima su na raspolaganju i besplatni promotivni materijali te popratna turistička infrastruktura (okrijepa, sanitarni čvor).
Kuću Parać odnedavno krasi i info ploča kao znak kulturne baštine Grada Solina.

rb

 

 

Pročitano 1356 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr