Ispiši ovu stranicu

Solinski učenik Luka Radovanović dobio nagradu Luka Ritz

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak 12. lipnja 2018. je uručila nagradu “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za 2017./2018.. Nagrada se dodjeljuje 12. lipnja, na godišnjicu tragične smrti Luke Ritza.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja nagrade “Luka Ritz” dodijeljene su učeniku sedmoga razreda Osnovne škole kraljice Jelene u Solinu Luki Radovanoviću i učenici petoga razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrija Štampar u Vinkovcima Dori Svitlanović. Posebna priznanja uručena su učenici šestog razreda Osnovne škole Krune Krstića u Zadru Lari Zrilić, te Anji Pualić iz Učeničkoga doma Ogulin.

Uz plaketu i povelju, učenici su primili i godišnju stipendiju od 1000 kuna mjesečno. Ministrica Divjak je također navela da će od ove godine škole koje su se prijavile na natječaj dobiti po 10.000 kuna za rad na prevenciji nasilja u školama.

Divjak je istaknula kako je deseta obljetnica dodjele nagrade za toleranciju i nenasilje prilika da se ponovno prenese poruka koju je poslao i Luka Ritz – da Hrvatska treba biti i ostati otvorena i tolerantna zemlja. Svaki doprinos prevenciji nasilja je iznimno važan, a dužnost i je obveza svake osobe da reagira na nasilje, dodala je.

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz poručila je nagrađenima kako vjeruje da će i dalje promicati vrijednosti koje i sami žive.

“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji čine zlo nego zbog onih koji sjede i dopuštaju da se ono dogodi”, citirala je riječi Alberta Einsteina.

Nagrađeni solinski učenik Luka Radovanović rekao je da pomaže drugima jer su ga tome učili od malena. - Lijepo je dobiti ovu nagradu, ali ljepše je to što me svaki dan u školi i klubu prijatelji pitaju kako da se pridruže i pomognu drugima - kazao je te dodao - Prema drugima ponaša sam se onako kako bi želio da se prema meni ponašaju!

Uz Luku su bili i njegovi roditelji Brankica i Toni Radovanović, profesorica Marijana Gudić, koja ga je prijavila za nagradu te ravnateljica nagrađene Osnovne škole kraljica Jelena, Vesna Ružić.

- Ove godine na Svjetski dan osoba s Down sindromom igrali smo rukometni turnir. Došao sam na ideju da svi sudionici turnira igraju s dvije različite čarape na nogama. Prvo su se odazvali moji kolege, a kasnije su i druge momčadi to prihvatile. Bio sam ponosan na sve momke koji su tako poslali sjajnu poruku društvu jer samo nas različitost uči voljeti - poručio je Luka koji uspješno ispunjava školske obveze te pomaže drugima i volontira u Udruzi Sindrom Down 21 jer to zaista voli, a bavi se i sportom, član je Rukometnog kluba Solin gdje je i pokrenuo humanitarne akcije.

R. Bućan

 

 

Pročitano 2641 puta