Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Dan općine Tomislavgrad (BiH), kraljevskog grada prijatelja Grada Solina

Danas su gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević i zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić, na poziv povodom Dana općine, posjetili kraljevski grad prijatelj Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini.tomislavgrad dan opcine2018

Posjet Tomislavgradu iskorišten je za susret s našim prijateljima, ali i za razgovore o budućim suradnjama i poslovima. Naime, Tomislavgrad, Biograd na Moru, Knin, Nin i Solin su potpisali Povelju o prijateljstvu 15. siječnja 2015., a kao plod zajedničke suradnje pet hrvatskih kraljevskih gradova 2016. godine predstavljena je i monografija na 175 stranica koja govori o bogatoj povijesti ovih hrvatskih kraljevskih gradova.
Cilj Povelje je ostvarivanje zajedničkih interesa i promicanje suradnje na kulturnom, turističkom, gastronomskom području s naglaskom na prekograničnu suradnju s Općinom Tomislavgrad, a i radi postizanja zajedničkih projekata prema fondovima Europske unije.

Sretno dragim prijateljima, hrvatskog kraljevskog grada-Tomislavgrada.

Zanimljivost vezana za Dan općine Tomislavgrad jest, kako je u srpnju, 1924. godine, svečano položen temeljni kamen za spomen-crkvu u Tomislavgradu, tada Duvnu, a kamen je blagoslovio mostarski biskup o. Alojzije Mišić. U temelje nove crkve položena je povelja koja je počinjala riječima: »Na spomen tisućgodišnjice suverene hrvatske države i krunisanja prvog hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju...«
Iste godine kada je započeta gradnja spomen-crkve u Tomislavgradu-Duvnu u Zagrebu je osnovan Odbor za podizanje spomenika kralju Tomislavu (1924).
Izgradnja i spomen crkve u Tomislavgradu i spomenika u Zagrebu trajale su desetljećima.
Upravo taj dan, polaganje temeljnog kamena za izgradnju spomen-crkve, a kao spomen na tisućgodišnjicu krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava (925. godine) na Duvanjskom polju, općina Tomislavgrad slavi kao svoj dan.

 rb

 

 

Pročitano 2243 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr