Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ministar Predrag Štromar u posjetu gradu Solinu

 U 2019. u Solinu počinje gradnja sedamnaest POS-ovih stanova

U srijedu 11. srpnja 2018. grad Solin posjetio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar. U pratnji ministara Predraga Štromara bio je i direktor Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj.
Uz gradonačelnika grada Solina Dalibora Ninčevića ministra Štromara i direktora Čukelja dočekali su u zgradi gradske uprave, zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić i pročelnici upravnih odjela Sanja Samardžija i Ante Ljubičić.

Ministar Štromar i direktor Čukelj su s gradonačelnikom Ninčevićem i suradnicima održali kratki radni sastanak na kojem su dogovorene daljnje radnje vezane za izgradnju POS stanova na području Grada Solina. Nakon radnog sastanka ministar Štromar i gradonačelnik Ninčević su u pratnji suradnika obišli navedenu lokaciju izgradnje POS stanova u Svetom Kaju.

Prilikom posjeta gradonačelnik Ninčević upoznao je ministra Štromara s prebogatom kulturnom baštinom Solina, usporedno govoreći o demografskom procvatu Grada na rijeci Jadro zbog čega je upravo i važan Program društveno poticane stanogradnje.

- POS izgradnja izuzetno je važna za Solin, grad mladih obitelji – naglasio je gradonačelnik dodajući kako će izgradnja 17 stanova u Svetom Kaji započeti početkom 2019. – Lokacija nove zgrade površine je 1746 m2 i u potpunosti je u vlasništvu Grada Solina. Ovo je samo prva faza izgradnje jer na Javni poziv koji je Grad raspisao 2017. godine javilo se oko 90-tak obitelji, a uvaženo je 70-tak zahtjeva. Zbog čega je Grad već predvidio i drugu lokaciju na kojoj bi se izgradilo 50-tak stanova, površine 6000m2. Prostornim planom grada Solina predviđena je na predjelu Ilijin potok i u vlasništvu je grada Solina, a za koju je u pripremi i projektno tehnička dokumentacija vezano za pristupne ceste, rješenjem tog pitanja lokacija bi bila u potpunosti komunalno opremljena – objasnio je gradonačelnik Dalibor Ninčević dodajući kako postoji i treća lokacija koja se isto tako razmatra za POS izgradnju. Riječ je o zemljištu koje je u vlasništvu RH površine približno 9000m2. Lokacija bi se riješila kroz novi Zakon o državnoj imovini uz pomoć resornog ministarstva i nalazi se isto tako na području MO Sv. Kajo. – Tako da bi u jednom kontinuitetu uz pomoć Ministarstva i APN nastavili izgradnju i realizaciju ovih vrijednih projekata za Grad Solin kako bi što više naših sugrađana, poglavito mladih obitelji, dobili mogućnost stambenog zbrinjavanja, a što je jedna od bitnih pretpostavki da bi mogli planirati život– dovršio je gradonačelnik Ninčević.

Ministar Štromar je naglasio kako će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja biti Gradu tehnička podrška, naglašavajući dosadašnju dobru suradnju.
- Grad Solin kao grad mladih obitelji ima veliku potrebu za izgradnjom stanova. Ministarstvo ima dva programa za rješavanje stambenog pitanja kod mladih obitelji jedan je vezan za subvencioniranje kredita, a drugi model je POS izgradnja za kojim je velika potražnja. Ministarstvo trenutno radi na izgradnji 1000 stanova na području cijele države i još uvijek tražimo nove lokacije – kazao je ministar Štromar dodajući kako je do sada na području Hrvatske izgrađeno 8000 stanova po POS modelu i uloženo je više od 4 milijarde kuna – kazao je ministar Štromar dodajući na kraju da ministarstvo razvija i druge modele za one podstanare koji nisu kreditno sposobni, a trebaju riješiti svoje stambeno pitanje te da je jedan od njih i POS najam gdje su cijene višestruko veće nego na tržištu.

 

 

Pročitano 1537 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr