Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Održana konferencija za medije gradonačelnika Dalibora Ninčevića

Gradu odobreni projekti u vrijednosti od 16.987.379 kuna! 

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević je na konferenciji za medije u petak istaknuo kontinuiranu statistiku Solina - grada rekordera jer za 2017. godinu Solin ima 80 više rođenih nego umrlih dok vitalni indeks iznosi 137 i to po najnovijim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku RH.

- Solin po ovim podacima ima slatke brige – kazao je gradonačelnik Ninčević. Solinski gradonačelnik je pozdravio odluku župana Blaženka Bobana i Županije splitsko dalmatinske o financiranju udžbenika svim osmoškolcima – Ovih dana imamo upite roditelja na koji način će preuzeti udžbenike pa bih htio naglasiti kako će sve solinske osmoškolce, a ima ih 2650, udžbenici čekati na klupama s prvim danom škole – kazao je Ninčević dodajući kako će Grad novčano pomoći obiteljima, a koje ispunjavaju imovinske cenzuse u nabavci radnih bilježnica i materijala za pomoć pri učenju za učenike osnovnih i srednjih škola u šk.god. 2018./2019.. Odluka je u tijeku i roditelji do 31. kolovoza mogu predati zahtjev na adresu Grada. Riječ je o novčanoj pomoći za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola u iznosu 400,00 kuna, dok za učenike od 5. do 8. razreda iznosi 700,00 kuna. No, Grad Solin već godinama ne pomaže samo osmoškolcima već i srednjoškolcima, novčana pomoći u iznosu od 800,00 kuna odnosi se radi nabavke udžbenika.
- Za tu namjenu u Proračunu smo osigurali 500.000 kuna, a od iduće godine bismo povećali taj iznos kako bi što širi krug naših učenika imao svu potrebnu školsku opremu – rekao je Ninčević nevodeći kako je pristiglo više od 60-tak obrađenih zahtjeva na adresu Grada.

Na konferenciji je bilo o riječi i o predškolskom odgoju. Naime, u Solinu prebiva oko 6500 djece, a veliki broj njih je u dobi predškolskog odgoja – I ove godine nakon provedenog natječaja ostao je jedan dio djece neupisan, većina djece kojima su roditelji zaposleni su primljeni u vrtić – iznio je gradonačelnik Ninčević govoreći kako veseli vijest da je Grad Solin s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisao Ugovor o sufinanciranju projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2018.. Odlukom o raspodjeli sredstava namijenjenih sufinanciranju projekata Ministarstva Solinu je odobren ukupni iznos od 750.000 kuna bespovratnih sredstava za gradnju i opremanje Vrtićkog centra Priko Vode.

- Izgradnjom Vrtićkog centra pridonijet će se poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoškog standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja. U navedenom vrtiću bit će smješteno pet odgojnih skupina. Unutar objekta, a zbog kapacitiranosti OŠ kraljice Jelene i rada u međusmjeni, naći će se pet razreda razredne nastave za potrebe navedene škole. Vrijednost projekta iznosi 20 milijuna kuna, rok za izvođenje je 18 mjeseci, a projekt će sufinancirati i Županije, početak radova je krajem ovoga mjeseca.
Gradonačelnik je naveo još jedan projekt, a riječ je o vrtićkom centru u MO Rupotina za kojeg je grad pri kraju dobivanja građevinske dozvole. – Izgradnjom ovih dvaju vrtića mislim da ćemo u potpunosti riješiti potrebe naših sugrađana za upisom djece u predškolski odgoj – dovršio je gradonačelnik Ninčević.

- Gradu Solinu odobrena su sredstva u iznosu od 13.523.169,35 kuna za unaprjeđenje usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Cvrčak Solin. Kako DV Cvrčak Solin ne djeluje samo na području našeg grada, sredstva su tim odobrena i za njegovo djelovanje u općinama Klis, Dugopolje i Muć. Riječ je o projektu koji je vezan za usluge produljenja radnog vremena dječjih vrtića s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji s područja Grada Solina i u navedenim općinama – kazao je zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić. Rakušić je objasnio kako će ovim projektom biti zaposleno 50 osoba. – Zaposlit će se 10 odgojitelja čiji će zadataka biti odgoj djece s potrebama, po jedan logoped i psiholog te dva defektologa. Zapošljava se na 50% radnog vremena i na 30 mjeseci 36 odgojitelja – objasnio je zamjenik gradonačelnika Rakušić koji je naveo još jedan projekt vezano za zapošljavanje najkritičnijih skupina.

Gradu Solinu kao nositelju projekta Solin za sve!, a koji se provodio unutar projekta ZAŽELI, i uz partnerstvo Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb, Udruge Moje dijete Solin i Društvo multiple- skleroze Split odobrena su sredstva u iznosu 2.714.210,00 kuna - Riječ je o zapošljavanju 15 žena starijih od 50 godina s navršenom najviše srednjom stručnom spremom, koje su posebno ugrožena skupina na tržištu rada u Solinu. Educirat i osposobiti će se za rad u svrhu porasta stope zapošljavanja u Solinu. Petnaest žena u svakodnevnom životu brinut će se za ukupno 60 krajnjih korisnika, kontinuiranim pružanjem usluge pomoći u kući, kao i bolje socijalne uključenosti krajnjih korisnika.

 

 

Pročitano 1658 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr