Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 27 Rujan 2018 12:23

VIK EUROPSKIM SREDSTVIMA UVEO ZAPRIMANJE E-RAČUN-A ZA JAVNU UPRAVU

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 352 tisuće eura, a sa 75% ga sufinancira Europska unija

Tvrtka Vodovod i kanalizacija Split (ViK) tijekom rujna 2018. uvela je u financijsko poslovanje sustav zaprimanja eRačuna. Uvođenje eRačuna jednogodišnji je projekt u kojem sudjeluje i VIK, a započet je u rujnu 2017. godine. Njegova ukupna vrijednost iznosi više od 352 tisuće eura i u iznosu od 264 tisuće eura, odnosno sa 75% sufinancira ga Europska unija u okviru projekta 'eINVOICING for CroatianPublicAuthorities' (eICPA) s ciljem promocije i ubrzanja primjene eRačuna/eFakturiranja u Republici Hrvatskoj između tijela javne vlasti.

- Digitalizacijom dijela procesa javne nabave kroz uvođenje eRačuna, ubrzavaju se i automatiziraju poslovni procesi, potiče učinkovitost i produktivnost, povećava transparentnost poslovanja, smanjuju administrativni troškovi, ostvaruju značajne uštede te se potencijalno stvara veća dodana vrijednost u poslovanju i doprinos očuvanju okoliša jer se znatno reducira upotreba papira, stoga nam je izrazito drago što je ViK kao komunalna tvrtka uključena u projekt - izjavio je Tomislav Prljević, zamjenik direktora Vodovoda i kanalizacije zadužen za EU projekte i investicije.

Važno je napomenuti i da je uvođenje računa u elektroničkom obliku u postupku javne nabave obveza koju nalažu odgovarajuća europska regulativa, a s rokom primjene do 1. prosinca 2018. godine i Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi RH.

Inače, nositelj projekta 'eINVOICING for CroatianPublicAuthorities' (eICPA) je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok su dok su projektni partneri IN2, FINA, Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska i Istarska županija, općine Kamanje i Petrijanec te Vodovod i kanalizacija Split.

Ciljevi projekta su poticanje i promocija korištenja elektroničke razmjene računa s javnom upravom, integracija novih tijela javne uprave (županije, općine, javne tvrtke), prilagodba formata razmjene eRačuna sukladno novom standardu Europske unije te nadogradnja tehnološke osnove sa eDelivery komponentom.

 

 

 

Pročitano 1098 puta