Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Osnovna škola kraljice Jelene proslavila Dan škole i Dan učitelja

Osnovna škola kraljice Jelene u Solinu svečano je otvorena za Dan grada i blagdan Male Gospe 2006. godine. Njenom gradnjom značajno je rasterećeno osnovno školstvo u Solinu, odnosno rad OŠ Vjekoslava Paraća u Svetom Kaju i OŠ don Lovre.
Škola ima dvije područne škole i to Područnu školu Mravince i Područnu školu Kučine koje djeluju od 1 do 4 razreda.

Škola nosi ime po Jeleni Slavnoj, hrvatskoj kraljici, koja je bila omiljena u hrvatskom narodu, a koja se za svoga života posvetila, molitvi, poslu i vršenju dobrih dijela, a osobito dijeljenju milostinje. Na datum njene smrti 8. listopada OŠ kraljice Jelene slavi svoj dan, odnosno Dan škole, a njezin život i djelo su i danas motto ove škole!

Mnoštvo uspješnih projekata provodi se unutar ove solinske osmoljetke. Prvenstveno škola djeluje unutar UNICEF-ovog projekta "Stop nasilju", djeluje i unutar projekta GLOBE gdje mladi solinski znanstvenici. Škola je uključena i u projekt E-twinning school. 

Solinska OŠ kraljice Jelene revna je i u ERASMUS+ projektima i to pod projektom naziva Once upon an island, Mystery of history!. Škola je uključena kao partner u provođenju ERASMUS+ projektima udruga i Nacionalne zaklade u slijedećim projektima: Ruža vjetrova, Impress me, Lets Art, Demo young, Warm hugs, TC Play your life, No limits, 100% Human, KA2 Speacer s Corner Be Alive i TC Life is game.

Osnovna škola kraljice Jelene je i član međunarodne udruge Eko škola (Eco schools) te u sastavu toga provodi niz eko projekata. Također djelatnici i učenici škole sudjeluju i u nizu drugih gradskih projekata, niz je tu drugih sportskih i kulturnih projekata i na regionalnoj razini, spomenimo se samo nedavne prve nagrade u sklopu Edukacijskog projekta EDIT Splitsko – dalmatinske županije. No, škola uspješno provodi i svoje projekte od kojih ističemo Lipi zavičaju moj koji je ove godine imao mali jubilej, 5 godišnjicu smotre i izložbe.
U školi radi 86 djelatnika od kojih 69 učitelja što razredne što predmetne nastave od kojih 6 učitelja ima status profesora mentora i 4 učitelja s statusom profesor savjetnik, uz to u školi radi i djeluje 4 stručna djelatnika, a svi su oni pridonijeli te bili i bit će mali kotačić u rastenju i životu solinske djece.

Biti učitelj je više od zvanja i zanimanja, to je poziv koji se voli. Svi učitelji i djelatnici službe kao jedno pridonijeli su u životu i razvoju jedne Dine Levačić, daljinske plivačice koja je preplivala La Manche, a koja će s ponosom istaći da je odrasla među klupama ove škole, ili Luke Radovanovića ovogodišnjeg dobitnika nagrade Luka Ritz i balerine Gitu Šaravanja koja je primljena na prestižnu baletnu akademiju Vaganova u Sankt Petersburgu.

Navedimo kako je ove godine Osnovna škola kraljice Jelene i dobitnik Kolektivne nagrade Grada Solina za 2018. godinu!

Dan učitelja

Čestitamo našim prosvjetnim djelatnicima, prvenstveno solinskih osmoljetki njihov dan - Dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Izvor: Wikipedija i RB

 

 

Pročitano 2131 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr