Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Otvoren jubilarni 25. Interstas u Solinu

Otvoren jubilarni 25. Interstas u Solinu Foto: Jakov Teklić

Međunarodna smotra turizma, filma, krajobraza u solinskom hotelu President

Podizanjem zastave u Solinu je otvoren jubilarni 25. Interstas, manifestacija i smotra turizma, filma i krajobraza te 21. ITF’CRO - festival turističkog filma i 16. KEA-CRO - predstavljanje hrvatskih gradova/mjesta za ”Međunarodni zlatni cvijet – CiB 2019.”, a kojemu je Grad Solin i to već devetu godinu domaćin.
Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji ove vrste u domeni turizma, turističkog filma, krajobraza, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
Navedene manifestacije su tijekom proteklih godina izgradile čvrstu poziciju kao važan kulturološki, turistički te poslovno turistički događaj u putničkoj industriji novih tržišta, posebice ovog dijela Europe.

Ove, već tradicionalne, međunarodno afirmirane priredbe, članice su i partneri svjetskih asocijacija, FEST, ITCO, FIJET, AEFP te su stekle reputaciju vrlo dinamične i važne marketinške turističko-poslovne, a nadasve film festivalske kulturološke promotivne manifestacije. U okviru koje se valoriziraju i nagrađuju međunarodni dosezi u domeni turizma, turističkog filma, putovanja, turističkog novinstva, zaštite okoliša, ekologije i održivog razvoja. Manifestacija je postala respektabilni međunarodni faktor u ocjenjivanju pojedinaca i institucija za njihov doprinos turizmu, time i njihovo ulazak u međunarodni klub zaslužnih za razvoj turizma. Svojim ugledom i organizacijom te vrlo bogatim i kreativnim pratećim sadržajima aktivno pridonosi bržem rastu putničkih tržišta na svijetu.

Na 25. Interstasu u okviru izlagačkog prostora i Workshopa, predstavljaju se izlagači nominirani za prestižne međunarodne turističke nagrade, Zlatni Interstas i Povelju FEST / Europska federacija turističkih novinara, te nominirani hrvatski gradovi i mjesta, kandidati za nagradu KEA/CRO – Međunarodni zlatni cvijet CiB.

Na 21. ITF'CRO /Međunarodni festival turističkog filma predstavili su se filmovi iz više od 50 zemalja svijeta s preko 250 turističkih, putopisnih, dokumentarnih, kulturoloških, ekoloških filmova.
Sve tri priredbe, 25. INTERSTAS, 21. ITF'CRO, i 16. KEA - CRO, obogaćeni su i sadržajnim pratećim događanjima, među kojima već tradicionalni međunarodni turistički forum, likovne izložbe, izložbe turističke fotografije i turističkog dizajna.
Navedimo kako se u sklopu manifestacije dodjeljuje i posebna nagrada dr. Lucija Čikeš, a ovogodišnja dobitnica prestižne nagrade zbog najvećeg ostvarenja porasta dolazaka turista unatrag pet godina je Janja Čeliković vodteljica TZ-a grada Belišće i Sawmill Tea & Coffee Co. in Boissevain-Morton, Manitoba Canada.
Na ovogodišnjem jubilarnom „Interstas 2018.“, od ukupno 141 predloženog individualnog i kolektivnog kandidata iz 29 zemalja svijeta, od 78 kandidiranih 57 ih je nominirano za neku od nagrada. Navedimo da među laureatima povelja FEST 2018 i Golden Interstas 2018. su i proslavljeni hrvatski nogometaš Luka Modrić, Bruno Santori (Italija) kompozitor, dirigent svjetskog glasa i violinist Paolo Mandelli. Nadalje, Udruga bunjevačkih Hrvata, Subotica, Srbija- Dužijanca, među nagrađenima je i TZ Podgorica Crna Gora, TZ Sarajevo Bosna i Hercegovina, a trofej Baldo Čupić 21. ITF 'CRO 2018. koji se dodjeljuje najboljem nacionalnom turističkom filmu dodijeljena je filmu, Croatia full of life u režiji i produkciji HTZ, Hrvatska.
Osim kvalitete manifestacije Interstasa ona daje posebnu promidžbu gradu Solinu i turistički ga pozicionira na mapu Europe.

rb

 

 

Pročitano 694 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr