Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Svečani prijem za žensku klapu Tamarin

Svečani prijem za žensku klapu Tamarin Foto: Jakov Teklić

Gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić upriličili su prijem za žensku klapu Tamarin iz Vranjica.

Ženska vranjička klapa Tamarin osnovana je 1991. godine. Kažu kako su prvi put zapivale prid publikon, nakon par miseci i to odma doma, u Vranjicu.

Slijede godine kada bilježe međunarodne nagrade i redom pobjede na različitim klapskim natjecanjima. 2004. godine zapivale su sa Špirom Jurićem, kao mješovita klapa, u Opuzenu, u okviru Omiškog festivala i tri godine za redom donose kući odličja. Takva vokalna kombinacija u tisku nazvana je ˝Povijesni nastup ženske klape s muškim tenorom˝.
Nabrajat će Tamarinke još niz priznanja, ali navode kako im je jedno od najdražih gostovanja ono u Zagrebu u Lisinskom pod nazivom „ Solin Zagrebu“, a zamah njihovim međunarodnim priznanjima daje im gostovanje u Perastu kojeg osvajaju dvije godine za redom 2008. i 2009.

Zanimljivo je kako se sa mnogobrojnih inozemnih festivala Tamarin redovito vraća sa nagradama srebra i zlata, već više od dva desetljeća. Nastupale su još Tamarinke i osvajale nagrade u Veroni, Pragu, Den Haagu.
Prošle godine su se okitile kao apsolutne pobjednice na međunarodnom festivalu ˝World of Choirs˝ u Montecatini Terme - Toskani (Italija), u organizaciji Fiestalonia Milenium-a, Tamarinke osvajaju Grand Prix. U kolovozu ove godine klapa Tamarin pobijedila je na 4. Festivalu ženskih klapa "Omišanljska Rozeta 2018", a u listopadu su zlatne na međunarodnom festivalu u Bratislavi - ˝Bratislava Cantat ll. 2018.˝ gdje osvajaju prvo mjesto u svojoj folklornoj kategoriji.
Veliko hvala daju svom klapskom voditelju, samozatajnom prof. Mirku Radanu, koji ih vodi od 2015. godine.
Tamarinke imaju zanimljivu povijest svog postojanja, jedne su od najdugovječnijih ženskih klapa na ovim prostorima. Naslutili smo kako možemo očekivati i monografiju o njihovom radu, bit će to prva monografija u klapskom svijetu gdje će se naći lijepe i životne priče s njihovih putovanja i druženja, kroz opisivanje i nabrajanje mnogih događanja i nastupa.

U veselom i raspjevanom druženju gradonačelnik Ninčević je zahvalio vranjičkoj ženskoj klapi Tamarin na svim lijepim glazbenim trenucima tijekom ovih godina u našem Solinu. – Kao i do sada, grad će uvijek biti uz klapu Tamarin – kazao je gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Članice ženske klape Tamrin su: Rosita Martić I sopran, Ivana Pezo II sopran, Dragana Demirović II sopran, Senka Rubić I alt, Irena Grgić Jelić I alt, Vesna Munivrana II alt, Ana Žižić II alt, Ivna Grgić II alt i Vanja Matas II alt.

Godina 2005. Grad Solin dodijelio je Tamarinkama kolektivnu nagradu grada i to povodom očuvanja narodne baštine.

U njihovom pjevanju uskoro će uživati Makedonci u Bitoli gdje skoro putuju na gostovanje.

 

 

Pročitano 669 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr