Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ministar Ćorić uručio Odluku o sanaciji Kosice gradonačelniku Ninčeviću

Ministar Ćorić uručio Odluku o sanaciji Kosice gradonačelniku Ninčeviću Foto: jakov Teklić

Ministar Ćorić i gradonačelnik Ninčević održali su radni sastanak u solinskoj gradskoj upravi

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić u petak 14. prosinca je održao radni sastanak s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem i suradnicama te uručio Odluku kojom se Ministarstvo obvezuje financirati projekt sanacije posljednjeg odlagališta opasnog azbestnog otpada iz nekadašnje tvornice građevinskog materijala Salonit na Kosici u Vranjicu.

Navedenom Odlukom Ministarstvo se obvezalo financirati projekt sanacije.
- To su procesi koji traju, ali nakon toliko desetljeća u kojima su stanovnici Vranjica izloženi azbestu, konačno se ide u rješenje tog problema - rekao je ministar Ćorić.

Od četiri odlagališta azbesta u Solinu, prije osam godina sanirana su tri i to sama tvornica Salonit, nogometno igralište i Mravinačka kava, a ostalo je još predio Kosica.
Vranjička Kosica je mjesto na kojem se godinama odlagao azbest, odmah nasuprot nekadašnje tvornice Salonit. Prije dvije godine je područje dijelom očišćeno, posuto žalom te ima funkciju privremenog parkirališta.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević je naveo kako je riječ o kontaminiranoj površini većoj od 20 tisuća četvornih metara i da je sanacija iznimno važna.

Grad Solin je u proračunu za 2019. godinu predvidio inicijalna sredstva za idejno rješenje projektne dokumentacije koja je osnova za razradu projekta do kraja, rekao je gradonačelnik Ninčević i dodao da vjeruju kako će poziv, temeljem kojeg će se financirati sanacija Kosice, biti otvoren 2020. godine kao i da će za nekoliko godina to područje biti sanirano i uređeno.

Nositelj sanacije je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sanacija će se financirati s 85 % nepovratnih sredstava iz EU fondova, a 15 % financirat će Grad Solin.

- U ovo vrijeme sljedeće godine će se pripremati projektna dokumentacija, a vjerujem da bi 2020. godine trebala započeti sanacija Kosice. Vrijednost te faze radova je veća od deset milijuna kuna, a radi se o fazi istraživanja i sanacije. Nakon toga ide faza uređenja hortikulturnog sadržaja - kazao je gradonačelnik Ninčević.

Ministar Ćorić je tijekom razgovora s novinarima najavio kako će Ministarstvo pokrenuti i inicijativu zamjene azbesnih krovova te iznaći sredstva za ovakvu namjenu.

 

 

Pročitano 707 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr