Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 04 Ožujak 2019 12:26

Prijateljica planeta Zemlja uči djecu o ekologiji i održivom gospodarenju otpadom

Prijateljica planeta Zemlja uči djecu o ekologiji i održivom gospodarenju otpadom Foto: Grad Solin

Kako je nastala planeta Zemlja, kako su nastale biljke, životinje i naposljetku mi, ljudi? Što nam je planeta Zemlja pružila za zdrav i sretan život, kako smo živjeli u harmoniji i što se dogodilo dolaskom industrije i modernih strojeva? Sve to i na koji način svi možemo doprinijeti očuvanju Majke Prirode, kako živjeti u zdravom i čistom okolišu te kako pravilno razvrstavati otpad na zanimljiv i interaktivan način odgovara Kazalište Smješko u svojoj novoj predstavi „Naš zeleni svijet“ u sklopu projekta „Razmišljam EKOlogično“.

Projekt Razmišljam EKOlogično ukupne je vrijednosti 1.171.898,68 kuna, a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020. u iznosu od 85% prihvatljivih troškova.

Nositelj projekta je Grad Solin, a sunositelji aktivnosti su općine Klis, Podstrana i Dugopolje. Predstava „Naš zeleni svijet“ izrađena je i financirana u sklopu informativno - edukativnih projektnih aktivnosti te je krajem veljače započelo njeno prikazivanje vrtićkim skupinama i mlađim osnovnoškolcima na području grada Solina te općina Dugopolje, Klis i Podstrana.

Produkcija i izvedba ugovorena je sa Umjetničkom organizacijom Kazališnom družinom „Smješko“ koja je na čelu s vrsnom glumicom Barbarom Vicković na zabavan način potakla djecu na odvojeno prikupljanje i ponovnu uporabu otpada. Glumica scenografskim rekvizitima i zanimljivim interaktivnim pristupom cijelu predstavu održava pažnju i kontakt s djecom te doslovno diže publiku na noge. Nije trebalo ni dugo vremena da više od pola dvorane zapjeva s glumicom a rukice su neprestano bile u zraku. Kazalište je komunikacija najintenzivnija na liniji umjetnik- publika, a direktno obraćanje glumaca djeci i u razgovoru s njima tijekom predstave „uvlače“ djecu u zbivanja na pozornici i potiče ih na aktivno sudjelovanje. Sva ta dinamičnost i angažman djece u samoj predstavi dokazuje da je ova projektna aktivnost bila pun pogodak te da je ovakav karakter priče sa formom i sadržajem najbolji način podizanja ekološke svijesti najmlađih građana te potiče njihovu aktivnost u ulozi smanjenja i sprječavanja nastanka otpada. 

Razdoblje provedbe projekta Razmišljam EKOlogično je od 28. lipnja 2018. godine do 28. studenog 2019. godine. Kroz projekt se provode informativno- edukativne aktivnosti kojima se radi na usvajanju novih navika u smanjenju količina otpada, razvrstavanju otpada, ponovnoj uporabi predmeta i prednostima kompostiranja. Informativno- edukativne aktivnosti provodit će se putem letaka, brošura, plakata, specijaliziranih radijskih i TV emisija, nadogradnjom web stranice sa sadržajima vezanim uz održivo gospodarenje otpadom, javnim i edukacijskim tribinama, kostimiranim igrokazima i predstavama za predškolsku djecu, edukativnim slikovnicama i bojankama, obilježavanjem datuma vezanih uz zaštitu okoliša, natjecanja u školama u izradi kreativnih plakata na temu zaštite okoliša i održivog gospodarenja otpadom."

 ekologicno logo

 

 

Pročitano 950 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr