Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 29 Ožujak 2019 14:27

U Županiji potpisani dva sporazuma i tri ugovora s Hrvatskim vodama

U Županiji potpisani dva sporazuma i tri ugovora s Hrvatskim vodama Sudionici potpisivanja velikih infrastrukturnih projekta dva sporazuma i tri ugovora s Hrvatskim vodama. (Foto: Dalmacijadanas)

Potpisivali su se veliki infrastrukturni projekti, a među njima i pročistača vode na izvoru rijeke Jadro

Upetak 29. ožujka u prostorijama Splitsko – dalmatinske županije potpisana su dva sporazuma i tri ugovora s Hrvatskim vodama.

Riječ je o sporazumima i ugovorima za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata među kojima i pročistača vode na izvoru rijeke Jadro. Evo ih redom:

-Sporazum o sufinanciranju izrade studijsko-projektne i natječajne dokumentacije za dogradnju regionalnog vodoopskrbnog sustava Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis potrebne za prijavu za sufinanciranje iz fondova EU; Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 10 milijuna kuna;
-Sporazum o suradnji za izradu Idejnog rješenja za dovod vode na područje Splita iz alternativnih pravaca; ukupna procijenjena vrijednost projekta je oko 850 tisuća kuna, a supotpisnici su Hrvatske Vode, SDŽ te Vodovod i kanalizacija Split.
-Ugovor o sufinanciranju studijske, projektne i natječajne dokumentacije za dogradnju Regionalnog vodoopskrbnog sustava Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis; predviđena su inicijalna sredstva 58.800 kuna za izradu studijsko-projektne i natječajne dokumentacije za prijavu za sufinanciranje iz EU fondova;
-Ugovor o sufinanciranju studijske, projektne i natječajne dokumentacije na području aglomeracije Split-Solin; te Ugovor o sufinanciranju studijsko-projektne dokumentacije na području aglomeracije Split -Solin (s aglomeracijom Podstrana) i aglomeracije Kaštela-Trogir. Procijenjena vrijednost prvog Ugovora je 823.500 kuna, dok se drugim Ugovorom, ukupne vrijednosti 18, 1 milijuna kuna planira sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za prijavu izgradnje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin (s aglomeracijom Podstrana) i aglomeracije Kaštela – Trogir za sufinaciranje iz EU fondova.

Potpisivanju su uz župana Blaženka Bobana nazočili i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, predstavnici gradova Kaštela, Trogira, općine Podstrana i predstavnici ogranaka Vodovoda.

Župan Blaženko Boban je prilikom potpisivanja sublimirao sve tri točke potpisivanja –Svjedoci smo da danas pola milijuna stanovnika pije vodu s izvora rijeke Jadro. Potrebna nam je alternativa i u svakom slučaju je poznato da je to sa slijeva Cetine. Kroz studiju i projektnu dokumentaciju kako bi bili spremni za aplikaciju u toj operativnoj omotnici. Drugo, svjedoci smo velikih kiša u posljednje vrijeme. Zamućenost Jadra je ispod dozvoljene razine, a danas smo potpisali ugovor o pročistaču, bolje rečeno, izradi studije i projektne dokumentacije za pročistač. Treće, kvalitetna vodoopskrba srednjedalmatinskih otoka, kako građani i turisti ne bi osjetili da su na nekom izdvojenom prostoru. Oni su sastavni dio kopna i Splitsko – dalmatinske županije. Sva prometna komunalna infrastruktura im mora biti dostupna, a iznad sve vodoopskrba, koja je Ustavom zagarantirana svakom građaninu.

Vezano za pročišćivač koji je zbog povremenih zamućenja pitke vode na izvoru Jadra često bio u fokusu javnosti, direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta kazao je kako VIK na tom važnom infrastrukturnom objektu kontinuirano radi već godinu dana.

- Postavljena su dva pilot uređaja čiji su rezultati usmjerili daljnju pripremu dokumentacije nužne za realizaciju projekta. Ugovorena je Studija izvodljivosti i idejno rješenje te Elaborat zaštite okoliša koji su trenutno u izradi. U ovoj godini očekuje se dovršetak studijsko-projektne dokumentacije i lokacijska dozvola, a potom i raspisivanje natječaja po Fidic žutoj knjizi za izgradnju pročišćivača - istaknuo je Šuta.

Nazočnima se obrati i direktor Hrvatskih Voda, Zoran Đuroković - Prije svega želim zahvaliti Splitsko-dalmatinskoj županiji što je preuzela koordinaciju svih zainteresiranih strana i gradova Splita, Kaštela, Trogira i Solina te općine Podstrana i otoka. Ovo su zapravo strateški projekti koji omogućuju sigurnost vodoopskrbe, koji znače i sigurnost prerade i zbrinjavanja otpadnih voda, ali je ovo i želja svih nas da povećamo ulaganja na području SD županije – kazao je direktor Đuroković, te dodao - Očekujemo raspisivanje Javnih natječaja za aglometracije Split – Solin, Kaštela – Trogir, čija je vrijednost veća od tri milijarde kuna.

 

 

Pročitano 811 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr