Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 10 Svibanj 2019 11:44

Potpisani ugovori za poticaje razvoja poduzetništva i poljoprivrede na području Grada Solina

Potpisani ugovori za poticaje razvoja poduzetništva i poljoprivrede na području Grada Solina Foto: Jakov Teklić

Potpisani ugovori u vrijednosti od 200.000 kuna

U petak 10. svibnja u solinskoj gradskoj vijećnici upriličeno je svečano potpisivanje ugovora s primateljima potpore iz Programa poticanja razvoja poduzetništva (Mjera 2) i Programa razvoja poljoprivrede na području grada Solina za 2019. godinu.

Programi obuhvaćaju mjere kojima dio proračunskih sredstava Grada Solina usmjeren u novoosnovane tvrtke i OPG-ove koji rade na solinskom području, zapošljavaju djelatnike i samim tim stvaraju nove vrijednosti. Svrha ovih Programa potpore je dodjela namjenskih, bespovratnih novčanih sredstva iz Proračuna Grada Solina, a u cilju poticanja povoljnog poduzetničkog okruženja i poduzetničke klime, kao i potpore za vlasnika OPG-ova.

- Grad Solin je s novčanim potporama za razvoj poduzetništva krenuo još 2017. godine kada je potporu dobilo 65 poduzetnika, s potporama smo nastavili i u 2018. kada je pomoć dobio 61 poduzetnik, a od 2019. godine uveli smo i potpore iz Programa razvoja poljoprivrede. Cjelokupni iznos sredstava za poticanje ovih programa u ovoj godini iznosi 700.000 kuna. – kazao je nazočnima gradonačelnik Dalibor Ninčević dodavši kako ga veseli što se najveći broj prijavljenih OPG-ova za potpore iz Programa razvoja poljoprivrede nalazi s područja Kučina i Mravinaca, mjesta koje je poharao veliki požar u 2017. godini, a kojima će ova mjera uvelike pomoći za njihov daljnji rad.

Ugovore je potpisalo deset poduzetnika novoosnovanih tvrtki koji su tek započeli s radom i deset poljoprivrednika, vlasnika OPG-ova u maksimalnoj vrijednosti do 10.000 kuna.
Pravo na potporu grada Solina tako su dobili društva i obrti registrirani nakon 1. siječnja 2018., a u 2019. prvi puta započinju s poslovanjem, a i korisnici sredstava potpore za poljoprivredu OPG-ovi, obrti i zadruge sa sjedištem u gradu Solinu. Potpora za poljoprivredu se dodjeljuje kroz 6 mjera i to sufinanciranje nabave sadnog materijala, subvencija za edukaciju i stručno osposobljavanje, sufinanciranje za nabave novih košnica i pčelarske opreme, nabave poljoprivredne mehanizacije, sudjelovanje na sajmovima i marketing proizvoda, sufinanciranje usluga pripreme i kandidiranje projekata koji se financiraju iz nacionalnih i međunarodnih fondova.

Danas je ugovor s gradom Solinom potpisao mladi poduzetnik Stipan Milardović, dipl.ing. elektrotehnike i vlasnik firme Proditus, koja je dobila poticaj u vrijednosti od 10.000 kuna. Mladi poduzetnik Milardović se bavi inženjeringom u građevini specijaliziranim za elektrotehniku. Pokrivaju izvođenje sustava rasvjete, solarnih elektrana, sustava elektroinstalacija, a dobivena sredstva će utrošiti na informatičku opremu.
Zadovoljna je poticajom i Ana Marušić iz OPG-a Marušić koji se bave stočarstvom, uzgojem koza i ovaca, proizvodnjom mliječnih proizvoda, koja je također danas potpisala ugovor, a novac će utrošiti na edukaciju, marketing i kupnju određene mehanizacije.

- Broj prijavljenih iz godine u godinu je sve veći, Grad je za 2019. godinu povećao sredstva iz Proračuna za financiranje ovih programa, a već sada razmišljamo da u rebalansu proračuna povećamo iznos za poticanje kako u poduzetništvu tako i poljoprivredi – kazao je gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević.

Uz gradonačelnika Ninčevića potpisivanju ugovora nazočili su zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić i v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić.

r.b.

 

Pročitano 1536 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr