Ispiši ovu stranicu
Utorak, 21 Svibanj 2019 14:16

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nazočio otvaranju radova na uređenju tupinoloma u Majdanu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nazočio otvaranju radova na uređenju tupinoloma u Majdanu Foto: Jakov Teklić

Revitalizacija područja izvora rijeke Jadro emancipirat će prirodnu i kulturnu baštinu ovoga kraja

U utorak 21. svibnja 2019. upriličeno je se svečano otvaranje na uređenju napuštenog tupinoloma u Majdanu u vrijednosti od 5.400.000,00 kuna kojemu je nazočio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Domaćini premijeru Andreju Plenkoviću bili su gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.
Riječ je o I. fazi radova na projektu "Jadro-izvor života" ukupne vrijednosti 24.444.765,33 kuna, od toga 19.026.352,94 kuna se financira EU sredstvima iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Površina obuhvata I. faze radova je 8 760 metara kvadratnih, dok ukupna površina projekta iznosi 53 000 metara kvadratnih.
Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš“, a partneri su Grad Solin i Turistička zajednica grada Solina.

Na samom dolasku predsjednik Vlade RH Andrej Plenković pozdravio je članove Dječjeg gradskog vijeća grada Solina. Uz premijera Plenkovića otvaranju radova nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar uprave Lovro Kuščević.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević kazao je kako je cilj projekta Jadro-izvor života zaštita ihtiološkog rezervata u Majdanu, ali i zaštita bogate kulturne i prirodne baštine.
- Ovo je primjer kako se sinergijom grada Solina, Splitsko-dalmatinske županije i resornog ministarstva, može kvalitetno prijaviti i realizirati ovako vrijedan projekt. Naglasio bih kako su otvoreni radovi nastali kao plod ideje studenata Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu – rekao je gradonačelnik Ninčević navodeći kako se uz ovaj projekt u Solinu provodi još niz projekata financiranih europskim sredstvima. - U realizaciji smo projekata u vrijednosti oko 50 milijuna kuna – kazao je gradonačelnik Ninčević koji se i zahvalio premijeru na potpori na ovom vrlo važnom projektu za grad Solin.

Premijera Plenkovića o samim pojedinosti projekta upoznali su ravnatelj JU More i krš Domagoj Lažeta i v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove grada Solina Marijana Žižić.

O samoj važnosti uređenja majdanskog tupinoloma naglasio je župan Blaženko Boban.
- Ovo je projekt namijenjen mladima, mladi su ga osmislili i radili, a mladi će ga i koristiti i to ovdje na izvoru rijeke Jadro, na izvoru života. Zbog toga je posebna vrijednost ovog projekta koji je svoje mjesto našao u najljepšem i najboljem predjelu – kazao je župan Boban.

Premijer Plenković naglasio je izvrsnu suradnju grada Solina i Splitsko-dalmatinske županije.
- Solin broji oko 30.000 stanovnika, u populacijskom smislu je jedan od najpropulzivnijih hrvatskih gradova s pozitivnim prirodnim priraštajem, brojnim demografskim mjerama koje poduzima, a sada realizira projekt koji će revitalizirati područje izvora rijeke Jadro kojim će emancipirati i hrvatsku prirodu i kulturnu baštinu i postati novo mjesto okupljanja za mlade – kazao je premijer Plenković te dodao - Vlada, naravno, kroz svoja sredstva i sredstva Europske unije, u Operativnom programu konkurentnost i kohezija stoji iza ovakvih projekata. Dobro je što će on biti realiziran sa četiri petine bespovratnih sredstava, a cijeli će projekt od skoro 25 milijuna kuna biti gotov u primjerenom roku od dvije godine – premijer je naglasio i dodao da će brojni Solinjani i svi njihovi posjetitelji tada dobiti priliku da na Majdanu uživaju u svemu onome što će novi sadržaji donijeti, bilo u digitalnom pogledu, bilo u pogledu sadržaja koji će mladima i djeci omogućiti da provodu svoje slobodno vrijeme, učeći, družeći se, igrajući se i stječući sve lijepe vrijednosti koje Solin ima.

Samom otvaranju radova uz partnere i suradnike iz ustanova i institucija nazočili su saborski zastupnici, državni tajnici, solinski gradski vijećnici, predsjednici mjesnih odbora i predstavnici solinskih ustanova i udruga.

 rb

 

 

Pročitano 798 puta