Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 23 Lipanj 2019 19:05

SVJETSKA ZNANSTVENA ELITA U SOLINU

SVJETSKA ZNANSTVENA ELITA U SOLINU Foto: Jakov Teklić

Solin je danas bio znanstveno središte Hrvatske! Uz prof. dr.sc. Dragana Primorca, predsjednika Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti, grad na Jadru su posjetili i vodeći svjetski forenzičar prof.dr. Henry Lee (najpoznatiji po slučajevima „J.F. Kennedy“ i „O.J. Simpson“), tri prethodna predsjednika navedene Akademije; prof.dr. Robert Barsley, prof.dr. Laura Liptai i sudac Haskell Pitluck, kao i prof.dr. Peter T. Ausili i prof. dr. Moses S. Schanfield.

Profesor Primorac je iskoristio priliku zahvaliti Gradu što je pokrovitelj ISABS konferencije koja je okupila više od 600 eminentnih znanstvenika, među njima i 4 dobitnika Nobelove nagrade. Također, pohvalio je gradonačelnika što je najboljim učenicima i studentima medicine Solina omogućio sudjelovanje na konferenciji jer se na taj način potiče izvrsnost koja je neophodna za brži razvoj Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Ninčević je apostrofirao ulogu profesora Primorca u razvoju znanosti, kao i pozicioniranju Hrvatske na globalnoj znanstvenoj sceni. Na poseban način je pozdravio vodeće američke znanstvenike, zaželio im dobrodošlicu u kraljevskom Solinu i pozvao na konkretiziranje moguće suradnje s američkim gradovima i institucijama. Riječ je prije svega o gradu Crystal Lake, Illinois, gdje je posredstvom prof. Pitlucka otvoreno pitanje bratimljenja gradova kao uvod u plodonosnu suradnju iz područja gospodarstva, turizma i kulture.

Nazočnima se obratio i prof.dr.sc. Henry Lee koji je ostao oduševljen bogatom kulturno- povijesnom baštinom Solina. Pozvao je gradonačelnika u posjet njegovom rodnom Rugau u Kini koji će biti domaćin znanstvene konferencije u listopadu ove godine. Profesor smatra kako je to idealna prilika pozicionirati Solin kao turističku destinaciju jer je Hrvatska postala emitivno tržište za brojne Kineze, pogotovo što ti turisti žele vidjeti bogatu povijesnu baštinu naše zemlje.

Susret je završio obilaskom Prasvetišta Gospe od Otoka, a kongres sutra završava upravo u Solinu velikom radionicom gdje će prof. Henry Lee s američkom i hrvatskom policijom demonstrirati praktičnu borbu protiv terorizma analizom bioloških tragova na mjestu događa eksplozije.

 

 

Pročitano 444 puta