Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 28 Lipanj 2019 07:29

Održavanje radionica i izleta o zaštiti prirode i endemskih vrsta

 

Održavanje radionica i izleta o zaštiti prirode i endemskih vrsta u sklopu projekta „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja DV Cvrčak na području najmlađeg grada u RH-grada Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje“.

 

Projekt “Unaprjeđenje usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja DV Cvrčak na području najmlađeg grada u RH – grada Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje” financira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., kodni broj projekta UP.02.2.2.08.0012. Ukupna vrijednost projekta je 13.523.169,35 kuna te je osigurano financiranje bespovratnim sredstvima u iznosu od 100%. Projekt je započeo potpisivanjem Ugovora, a trajati će 30 mjeseci.

Glavni cilj projekta je unaprijediti i proširiti usluge ustanove dječjeg vrtića Cvrčak na području grada Solina i općina Dugopolje, Klis i Muć, uvođenjem novih usluga produljenog boravka djece u vrtiću u svrhu olakšavanja poslovnih i obiteljskih obaveza roditelja djece korisnika rane i predškolske usluge obrazovanja.

U travnju je započelo održavanje radionica i izleta za djecu i odgajatelje o zaštiti prirode i endemskih vrsta. Ukupno je održano 46 radionica, a provedene su u svim vrtićkim kućama DV Cvrčak.

Osnovna ideja radionica bila je djeci približiti važnost očuvanja prirode za buduće generacije te ih upoznati s brigom o okolišu, prirodi i bioraznolikosti. Kroz edukativno interaktivne prezentacije i kreativne slikovnice djeci se od malih nogu želi ugraditi svijest o važnosti okoliša i održivog razvoja. Kako bi se djeci bolje približio i dočarao svijet pastrvi izrađene su lutke (mekousna pastrva solinka i kalifornijska pastrva) te se s djecom razgovaralo o razlikama između te dvije vrste i njihovim osnovnim karakteristikama. Svako dijete dobilo je slikovnicu za uspomenu.

Osim radionica održane su i prezentacije posebno prilagođene njihovoj dobi tijekom kojih se s njima razgovaralo o temama koje su zadane i onome što je njima poznato iz njihove sredine (postavljanjem pitanja, usporedbi, njihovih iskustava i sl)

U praktičnom dijelu i radu djeca su prepoznavala kutije za razvrstavanje otpada (po boji) te učila samostalno razvrstavati otpad u predviđene kante. Također su djeca bojala endemsku pastrvu i lijepila na plakat koji predstavlja rijeku Jadro sa svojom bioraznolikošću. Izrađeni plakat postavljen je na panou koji je djeci ostao kao trajan podsjetnik na radionicu.

Osim radionica održana su i 23 zelena izleta na kojima su djeca u prirodi mogla vidjeti sve šta su mogli naučiti tijekom radionica i praktičnog rada.

Izleti su održani na popularnom izletištu na izvoru rijeke Jadro te u Saloni, nekadašnjoj metropoli stare rimske provincije Dalmacije. Djeci je posebno bio zanimljiv amfiteatar čiji su ostaci vrlo dobro sačuvani i koji se nalazi na sjeverozapadnom kraju salonitanskog gradskog područja gdje su se odvijale borbe gladijatora.

Djeca su na izletu podijeljena u grupe sukladno čemu se dobili krunu (Patkice, Komarci, Žabe) koju su morali obojati. Grupe su se natjecale u igri na temu razvrstavanja otpada, a pobjednik je bila ona grupa ili tim koja je u što kraćem roku i točno razvrstala otpad u kante za papir i plastiku. Od ponuđenog otpada (karton, plastične boce, plastične slamke, čaše, kartonske kutije i sl.) morali su razvrstati otpad u za to predviđenu kantu. Nakon natjecanja podijeljene su medalje.

U drugoj igri djeca su izvlačila plastificirane slike životinja i biljaka koje predstavljaju bioraznolikost rijeke Jadro te su morali prepoznati o kojoj je životinji ili biljci riječ i kazati par riječi o istoj. Pobjednici su dobili prigodne nagrade.

Na jednom od izleta koji se odvijao na izvoru rijeke Jadro pridružio i gradonačelnik grada Solina gdin. Dalibor Ninčević te razveselio prisutne mališane te s njima sudjelovao u igrama i podjeli nagrada.

logo vrtici

 

 

 


"Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Solina".

Pročitano 1231 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr