Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 02 Srpanj 2019 15:29

Održana konferencija za medije: Predstavljeni projekti izgradnje reciklažnog dvorišta i sanacije Kosice u Vranjicu

Održana konferencija za medije: Predstavljeni projekti izgradnje reciklažnog dvorišta i sanacije Kosice u Vranjicu Foto: Grad Solin

U utorak 2. srpnja 2019. sazvana je konferencija za medije na temu sanacija predjela Kosice u Vranjicu te izgradnje reciklažnog dvorišta.

Navedene projekte i njihovu važnost za grad Solin predstavili su Anamarija Matak pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike, Aleksandra Ćilić načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević, v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić i zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić.

- Svaka jedinica lokalne samouprave koja broji više od 3 tisuće stanovnika zakonski je dužna na svom području osigurati reciklažno dvorište. Ugovor Grada Solina s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike potpisan je krajem 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta izgradnje reciklažnog dvorišta iznosi 4.086.620,26 kuna, a projekt se sufinancira s 3.315.333,31 bespovratnih EU sredstava kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, što iznosi 85% prihvatljivih troškova projekta. Riječ je o projektu koji ima sve dozvole. Osnovni razlog zbog kojeg dvorište još nije izgrađeno je strah stanovnika obližnjeg naselja od odlaganja opasnog otpada na toj lokaciji – kazao je u uvodu gradonačelnik Ninčević te dodao - Razumijem zabrinutost stanovnika. Ono što građane zabrinjava je lokacija, koja se nalazi u rubnom dijelu grada gdje je u blizini i dječje igralište, zabrinjava ih da će se odlagati opasan otpad. Čuli smo danas od stručnih ljudi da su te lokacije pogodne za reciklažno dvorište i da na njima neće biti odlaganja opasnih otpada u smislu otpada za koji su potrebni posebni spremnici. Radi se o otpadu iz kućanstva – objasnio je gradonačelnik Ninčević te još jednom naglasio - Opasni otpad se neće odlagati u reciklažnom dvorištu!

- Zadnjih pola godine smo razmatrali mogućnost da ono bude na nekom drugom mjestu, ali važno je istaknuti da izmještanje na drugu lokaciju iziskuje period od najmanje četiri godine. Trebalo bi krenuti sve ispočetka s dokumentacijom, dozvolama, a ne bi mogli računati ni na 3,3 milijuna kuna koje smo dobili. Međutim, ja bih kroz sve to prošao da ima i jedan opravdan razlog za odabir druge lokacije - rekao je Ninčević
Gradonačelnik Ninčević je tijekom svog obraćanja naveo kako će se tijekom dana sastati s predstavnicima inicijative koja okuplja građane koji žive u blizini budućeg reciklažnog dvorišta kako bi im još jednom pojasnili što je to reciklažno dvorište i kakav će se otpad tamo odlagati.

Medijima se obratila i Anamarija Matak, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike, koja je navela o kojem je točno otpadu riječ i koji se smije odlagati u reciklažno dvorište.

- Govorimo o problematičnom otpadu kojeg svi imamo u svojim kućanstvima, poput ambalaže koja ostaje od sredstava s kojima čistimo ili baterije. Također dvorište će imati i svog upravitelja kojem je dužnost prekontrolirati otpad kojeg građani dovezu i provjeriti količinu, sve je pokriveno videonadzorom i za građane je odlaganje u reciklažnom dvorištu besplatno - kazala je pomoćnica ministra Matak i pojasnila zbog čega je zapravo poželjno da se reciklažna dvorišta nalaze u naseljima. - Bit reciklažnog dvorišta je da se ono nalazi u blizini naselja i da je dostupno - dodala je Matak i još kazala – Reciklažna dvorišta nisu opasna, a to ne kaže samo Ministarstvo već Europska unija koja ima propise za svaku vrstu građevine za gospodarenje otpadom. Prema tome jasno je da reciklažna dvorišta ulaze u građevine koja stvarno ne čine nikakvu opasnost, a mislim da je potvrda samim tim što su dodijeljena europska sredstva. Vjerujte mi Europa ne odobrava sredstva za projekte koji mogu ugroziti zdravlje stanovništva – zaključila je Matak.

Osim gradnje reciklažnog dvorišta, Grad nastavlja i sa sanacijom Kosice. - Radovi bi trebali početi uskoro, ovih dana će vjerojatno biti održan prvi radni sastanak da se dogovori plan kako će se radovi provoditi. – kazala je načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Ćilić.
Marijana Žižić, v.d. pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, gospodarstvo i europske fondove grada Solina objasnila je u kojoj je fazi projekt obnove odlagališta Kosica. – Radovi koji će uskoro početi na Kosici su četvrta faza i završetak čišćenja područja oko tvornice Salonit. Deset se godina zaostajalo sa sanacijom i evo, sad krećemo ponovno. Ovih dana započinjemo istražne radove, izradit će se tri varijante idejnog rješenja i izabrat ćemo konačno rješenje kako će Kosica ubuduće izgledati. Sanacija se sastoji od tri faze. Prva je ova sada, istražni radovi i idejna rješenja, druga je izrada projekata, a treća sama sanacija. Ministarstvo će projekt financirati kroz Europske fondove 85 posto, a razliku od 15 posto će biti financiran iz nacionalnih sredstava. Grad Solin je osigurao sredstva od 400 tisuća kuna za inicijalnu dokumentaciju. Naglasila je da je ovo zadnja žarišna točka vezano za azbest na području grada Solina.

 

 

Pročitano 1047 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr