Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 09 Rujan 2019 07:18

Solin proslavio blagdan Male Gospe i Dan grada

Solin proslavio blagdan Male Gospe i Dan grada Foto: Jakov Teklić

 

Mnoštvo vjernika okupilo se u nedjelju u Solinu na svečanom obilježavanju blagdana Male Gospe, svečanost je počela u prijepodnevnim satima procesijom koja je krenula ispred Prasvetišta crkve Gospe od Otoka i kretala se gradskim ulicama.

Procesiju i euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na tu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Ove je godine blagdan Male Gospe kalendarski pao na nedjelju koja je blagdanski šušur donijela pokraj Jadra i mnoštvo vjernika u slavljenju rođendana Blažene Djevice Marije.
Prema crkvi Gospe od Otoka već od jutarnjih sati krenuli su brojni hodočasnici utječući se Majci Božjoj.

U svojoj je nadahnutoj propovijedi mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski
posebnu poruku poslao je učiteljima, nastavnicima, roditeljima i učenicima pred početak nove školske godine. Poručio je kako se škola za život ne može provesti bez da i odrasli u svakodnevnom životu ne budu odgovorni učenici:
- Sjetimo se svoga školovanja. Događalo se da bi neki đak imao puno godina, bio fizički jači i veći, a bio s nama u istom razredu. U takvim slučajevima radilo se o đaku ponavljaču. To se može događati i nama u školi života: puno godina, a malo razreda, malo razine ljudskosti i zrelosti u vjeri. Na našu sreću život nam daje priliku za produžnu i nove mogućnosti polaganja - istaknuo je Barišić.
Kazao je mons. Barišić kako u narodu postoji sve više drugih načina kojima se završava školovanje što, tvrdi Barišić, ugrožava budućnost našeg društva:
- Ako se u životu pokušavamo služiti vezama, kovertama, nepoštenim snalaženjem, a život traži rad, učenje, stručnost, poštenje, postat ćemo oporba životu, a ne svjedoci života, ugrozit ćemo nove naraštaje i potkopati temelje budućnosti humanog društva. Teško će naše učionice postati škola za život, a još teže će se iz školskih klupa prelaziti u školu života. Braćo i sestre pozvani smo biti osobe i narod života. Pozvani smo biti prijatelji života jer za život smo rođeni. Krist, prijatelj života, pobijedio je smrt. Kao znak nade naše pobjede nad smrću neka bude veći broj rođenih nego umrlih rekao je mons. Marin Barišić.

Solinske ulice preplavili su, u svečarskom danu, brojni štandovi s ručnim radovima i obiljem jela i pića, stvarajući onaj prepoznatljivi šušur solinskih ulica za vrijeme Male Gospe i slavlja.

 

 

Pročitano 806 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr