Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 09 Listopad 2019 11:40

EU je odobrila dogradnju i obnovu vodovoda i kanalizacije Splita i Solina vrijednu 1,79 milijardi kuna

EU je odobrila dogradnju i obnovu vodovoda i kanalizacije Splita i Solina vrijednu 1,79 milijardi kuna Foto: Grad Split

Održana konferencija za medije u gradu Splitu u povodu dobivanja sredstava za projekt dogradnje i obnove vodovoda i kanalizacije Splita i Solina

Tomislav Šuta, direktor splitskog „Vodovoda i kanalizacije“, tvrtke koji je iznijela najveći dio dokumentacijske pripreme za realizaciju projekta, precizirao je kako se radi o infrastrukturnom zahvatu ukupno vrijednom 1,79 milijarda kuna. Vrijednost projekta u Splitu i Solinu, kazao je direktor Šuta, veća je od sredstava predviđenih za izgradnju Pelješkog mosta. Čelnik „Vodovoda i kanalizacije“ najavio je, među ostalim, izgradnju 60,65 kilometara nove mreže javne vodoopskrbe, rekonstrukciju 4,28 km postojeće mreže javne vodoopskrbe, izgradnju 14 crpnih stanica, izgradnju 14 vodosprema te izgradnju 1.243 novih priključaka. Čak 4.011 stanovnika bit će priključeno na novi sustav javne vodoopskrbe. Direktor Šuta najavio je i izgradnju 93,548 kilometara novih kanalizacijskih kolektora, rekonstrukciju 1,85 km i sanaciju 13,61 km kanalizacijskih kolektora, izgradnju 14,76 km tlačnih cjevovoda, 26,69 km kabelske kanalizacije te izgradnju 4,28 kilometara podmorskog ispusta.

Kada vrijednost nedavno potpisanog ugovora za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir dodamo ovom ugovoru aglomeracije Split – Solin dolazi se do iznosa od čak 3,3 milijarde kuna.

Gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević nije krio zadovoljstvo skorim početkom realizacije projekta vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin:
- Bez sinergije rada teško bi smo došli do ovog projekta koji će promijeniti lice naših gradova i kvalitetu življenja naših građana - podvukao je gradonačelnik Ninčević.

- Pokrećemo i mijenjamo našu aglomeraciju u infrastrukturnom smislu. Pred nama je sada i ozbiljan posao koji će „prekopati“ ovo područje i osigurati sve nužno za ekološki razvoj. Velikom broju naših sugrađana, osobito onima u istočnim splitskim kotarima, realizacija ovog velikog projekta „aglomeracija Split – Solin“ donijet će nove priključke vode i kvalitetnu odvodnju, a splitsko priobalje i more tada će postati još čišće i ljepše – najavio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara povodom predstavljanja projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin“.

Riječ je o golemom poslu koji će angažirati i veliki dio građevinske operative čime se otvara novi investicijski ciklus na području splitske aglomeracije. Gotovo 69 posto, odnosno nešto više od 975 milijuna kuna financirat će se bespovratnim sredstvima EU, a preostalih 458 milijuna kuna , odnosno 31,29 posto sufinancirat će se nacionalnim sredstvima.

Župan Blaženko Boban podsjetio je na riječi splitskog gradonačelnika Krstulovića Opare koji je rekao da Split nije na katastarskim granicama nego Split obuhvaća područje sve do Trogirskog i Omiškog mosta te do Kupreških vrata: - Ovaj projekt upravo se uklapa u citirane riječi gradonačelnika. Aglomeracija je sinergija i zajedništvo, kako u komunikaciji, tako i u razvojnim projektima. Ovaj prostor uskoro neće biti isti, ni u ekološkom, ni prometnom, ni u vodovodnom smislu. Bit će to bogomdan prostor uistinu ugodan za življenje - kazao je župan Boban.

Današnjoj konferenciji koja se održala u atriju Gradske uprave Grada Splita nazočili su i načelnik Klisa Jakov Vetma i predstavnici agencije „Eko-Kaštelanski zaljev“ te Hrvatskih voda.
Projekt aglomeracije Split - Solin obuhvaća područje gradova Solina i Splita te općina Klis, Dugopolje i Podstrana.

Izvor: Vodovod i kanalizacija Split

 

 

Pročitano 706 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr