Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 23 Listopad 2019 06:41

Održan još jedan sastanak predstavnika Županije, lokalne samouprave i ministarstava

U utorak 22. listopada 2019. u konferencijskoj dvorani Senata Sveučilišta u Splitu “Don Frane Bulić”, u Sveučilišnoj knjižnici, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban upiličio radni sastanak sa svim gradonačelnicima gradova i načelnicima općina s područja Splitsko dalmatinske županije.

Okupljenima, na već sada tradicionalnom susretu, se obratio ministar državne imovine Mario Banožić, Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, dr. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC Split, Darko Gavrić, pročelnika HGSS – Stanice Split, Željko Grubišić, ravnatelj Crvenog križa SDŽ, te županijski pročelnici Tomislav Đonlić i Stipe Čogelja.

Nakon potpisivanja ugovora o darovanju zemljišta, između načelnika općine Nerežišća, Svemira Obilinovića i ministra državne imovine Banožića, nastavilo se raspravljati o suradnji gradonačelnika i načelnika s Ministarstvom državne imovine.

Ministar državne imovine Mario Banožić je tom prilikom kazao da u Ministarstvu postoji više od 2.800 zahtjeva, koji stoje zbog nekoga nedostajućega dokumenta. – Kako bismo taj proces priveli kraju, ovakvi sastanci nam služe da iz prve ruke kažemo čelnicima lokalne samouprave što im još nedostaje u pojedinom predmetu, te da ih upozorimo na zakonske rokove koji ističu do konca ove godine. Nakon toga, radi se na Registru državne imovine i Registru projekata lokalne samouprave te će se samo tako moći rješavati pojedini predmeti, što podrazumijeva dodatni angažman stručnjaka koji će lokalnoj samoupravi pomagati u izradi prihvatljivih projekata – kazao je ministar Banožić.

Tijekom sastanka je razmotren i prijedlog suradnje KBC Split s gradovima i općinama SDŽ. Zamjenik ravnatelja KBC-a dr. Dolić je, naglasio kako je KBC Split strateški najvažnija zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj s obzirom na broj osoba koje gravitiraju prema bolničkom centru, a sredstava za nabavu nove opreme nedostaju. Dolić je i čelnicima lokalne samouprave predstavio mogućnost sufinanciranja potrebne opreme za bolju svekoliku bolničku skrb za hrvatske branitelje s područja Splitsko-dalmatinske županije.

O smjernicama za izradu Mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja govorio je Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, koji je naglasio potrebu ovakve koordinacije s čelnicima lokalne samouprave, koji najbolje znaju što je racionalno i samoodrživo upravljanje školskim objektima na području njihove jedinice lokalne samouprave. - Izrada nove Mreže školskih ustanova je preduvjet ostvarenja prava svakog djeteta na području RH na dostupnost škola Zakonom je predviđeno da osnivači predlažu Mrežu škola, a Ministarstvo će operativno pomagati i pripremiti potrebne preduvjete – kazao je Karin. O potrebi usvajanja ovoga strateškog dokumenta iz područja obrazovanja je govorio i Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Operativni plan razvoja ciklo-turizma u SDŽ predstavio je Stipe Čogelja, županijski pročelnik UO za turizam i pomorstvo.

O potrebi i modelima suradnje lokalne i područne samouprave s Hrvatskom gorskom službom spašavanja govorio je Darko Gavrić, pročelnik HGSS – Stanica Split.

Zanimljivu ideju izgradnje igrališta za rekreaciju građana i opremanje od strane Splitsko-dalmatinske županije i Crvenog križa SDŽ, gradonačelnicima i načelnicima je predstavio Željko Grubišić, ravnatelj Crvenog križa SDŽ. Na kraju su se okupljeni gradonačelnici i načelnici podijelili u grupe, ovisno o području potreba i iskazanog interesa, te su imali prigodu uputiti dodatna pitanja ministru Banožiću, pomoćniku ministra Karinu, županu i županijskim pročelnicima.

 

 

Pročitano 552 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr