Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 25 Listopad 2019 13:07

OBJAVA ČETVRTOG JAVNOG DOGAĐAJA O GOSPODARENJU OTPADOM U SKLOPU PROJEKTA „Razmišljam EKOlogično“

OBJAVA ČETVRTOG JAVNOG DOGAĐAJA O GOSPODARENJU OTPADOM U SKLOPU PROJEKTA „Razmišljam EKOlogično“ Foto: Jakov Teklić

 

U sklopu projekta „Razmišljam EKOlogično“,dana 24.10.2019.godine, u Osnovnoj školi don Lovre Katića u Solinu obilježen je Međunarodni dan borbe protiv klimatskih promjena.

Kao što smo i najavljivali program je započeo sadnjom kostela i maslina. Učenici su „zasukali“ rukave i spretno zatrpavali rupe oko novih stabala. Spremno su im se pridružili i gradonačelnik Dalibor Ninčević i Frane Polić, viši stručni suradnik za pripremu i provedbu EU projekata. 

Nakon sadnje prisutne je pozdravio gradonačelnik te pozvao sve da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena i pridruže građanskoj akciji „Zasadi drvo, ne budi panj“.

Potom je proglašen najbolji tematski plakat. Da posjetimo, u natjecanju su sudjelovale osnovne škole s područja projekta (Grada Solina, Općine Podstrana, Općine Klis i Općine Dugopolje) gdje su učenici izradili tematske plakate za koje su posjetitelji na javnim tribina o gospodarenju otpadom provedenim u sklopu Projekta glasovali.

U konkurenciji maštovitih radova najviše glasova je dobio plakat kojeg su izradi učenici Osnovne škole Petra Kružića Klis te je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić dodijelila Plaketu ravnatelju Nevenu Tešiji.

Učiteljica Sanja Modrić i učenici zatim su izložili prezentaciju na temu „Mijenjajmo navike, a ne klimu“, a učiteljica Ankica Glavina i učenici „Školski vrt nekad i sad“. Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti fotografije školskog okoliša nekoć kada je većina prostora bila betonirana i služila za parking vozila i sada kada se školski vrt oplemenio raznim biljnim vrstama te na taj način privukao raznoliki životinjski svijet.

Prisutni su također saznali o projektu „Bee happy“ kojim škola sadnjom medonosnih biljaka privlači pčele u školski vrt. Predstavnica tvrtke Alfa atest d.o.o. Anđela Dželalija izložila je stručno predavanje o Utjecaju otpada na klimatske promjene, u kojem je iznijela kako nepravilnim gospodarenjem otpadom direktno negativno utječemo na promjene klime, a sadnjom drveća sudjelujemo u borbi protiv njene promjene. 

Na kraju događaja svima se zahvalio zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić i istaknuo kako su djeca najbitnija u provedbi svih aktivnosti jer su upravo ona ta koja će potaknuti odrasle na promjene.

 

ekologicno logo novi

Pročitano 796 puta

Novosti:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr