Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 09:03

U Solinu održan 26. Interstas - međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza

U Solinu održan 26. Interstas - međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza Foto: Jakov Teklić

 

Uspješna promocija Solina na ovogodišnjem Interstasu

Nastupom Solinskih mažoretkinja u hotelu President u Solinu prošlog tjedna otvoren je 26. Interstas – Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza u sklopu kojega se održavao 22. ITF’CRO-Festival turističkog filma i 17. KEA-CRO– predstavljanje hrvatskih gradova/mjesta za ”Međunarodni zlatni cvijet – CiB 2019.”, a sve pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Tijekom manifestacije gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević rekao je da je Interstas iznimno važan za promociju hrvatskog turizma. - Zadovoljstvo nam je da se već desetu godinu Interstas održava u Solinu. Riječ je o manifestaciji koja afirmira hrvatski turizam, turistički film te cjelovitost hrvatske turističke ponude, i za nas ono najvažnije, manifestacija daje veliki doprinos pozicioniranju Solina kao turističke destinacije – zaključio je gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Na ovogodišnji Interstas pristiglo je 325 turističko-promidžbenih filmova iz 87 zemalja, a priznanja najboljima uručena su na završnoj svečanosti, koja je održana u hotelu President. Sve tri priredbe, 26. Interstas, 22. ITF'CRO i 17. KEA - CRO, obogaćene su i bogatim popratnim sadržajem, među kojima su brojne prezentacije te poslovni susreti.

Direktor Interstas-a Vojko Pleština je najavio da će se filmovi sa solinskog festivala sljedeće godine od 15. veljače do 15. travnja predstaviti u 27 zemalja članica Federacije festival turističkog filma. -To će biti golem doprinos ukupnoj promociji hrvatskog turizma u svijetu i kulturološkom brendiranju Hrvatske - rekao je Pleština.

Na završnoj večeri dodijeljeno je 25 turističkih nagrada pojedincima i kolektivima što iz zemlje i svijeta. Spomenimo kako je među dobitnicima međunarodne turističke nagrade Zlatni Interstas, dokumentarni serijal Hrvatske radiotelevizije Bajkovita Hrvatska, koja godinama prezentira gledateljima diljem Hrvatske i svijeta ljepote naše zemlje. Susjednom Gradu Kaštelima ove godine je dodijeljen certifikat kojim se grad Kaštela plasira kao hrvatski predstavnik na sljedeći Međunarodni zlatni cvijet, odnosno cvjetno-krajobrazno natjecanje.

Grad Solin je ove godine zablistao na Interstasu s dobivenim nagradama i to Posebno priznanje Interstas 2019. za sjajan turistički promotivni film Grada Solina pod nazivom Salona Aeterna, redatelja Zvonimira Pavlinovića po scenariju Radojke Bućan i produkciji kuće Jedina.hr. Promotivni film snimljen je na brojnim lokacijama u Solinu. Prikazuje pitoreskni Vranjic, ljepote Blaca, Kučina i Mravinaca... te neizbježne povijesne lokalitete kao što su Rižnice, Šuplja crkva, Salone i Gospin otok. Film prikazuje i rukavce Jadra, ljepote mostova koji je premošćuju, solinsku pastrvu Solinku...

Na manifestaciji je dodijeljeno nagrada i Kulturno umjetničkom društvu Solinske mažoretkinje za 15. godina sjajnog promicanje kulturnog stvaralaštva i promidžbe grada. Nagradu je preuzela osnivačica i predsjednica KUD-a Solinske mažoretkinje, Dorotea Jurić.

Čestitke nagrađenima su uputili župan SDŽ Blaženko Boban, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, a program svečanosti svojim nastupom su uveličali HFD Jadro, nagrađene Solinske mažoretkinje, plesna skupina Solin Dance, ženska klapa Marjanke i Voljen Grbac, prvak opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke.

 

 

Pročitano 644 puta