Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 07 Travanj 2017 10:59

Izvrstan uspjeh solinskih učenika na državnom natjecanju

Izvrstan uspjeh solinskih učenika na državnom natjecanju Foto: Dragan Stanojević

Osnovnoškolci Filip Kuduz i Marko Perišić najbolji u Hrvatskoj u elektronici

Na 59. državnom natjecanju mladih tehničara održanom 29, 30. i 31. ožujka u Primoštenu izvrstan uspjeh učenika iz našeg grada. Na natjecanje se provodilo u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatske zajednice tehničke kulture učenik 8. razreda Filip Kuduz pod vodstvom mentorice Marija Radić iz OŠ don Lovre Katić je osvojio prvo mjesto u kategoriji Elektrotehnika, učenik 8. razreda iz OŠ Vjekoslava Paraća Marko Perišić pod mentorstvom Dragana Stanojevića osvojio je drugo mjesto u kategoriji Elektronika.
Sjetimo se prošle godine je učenik Marko Perišić iz OŠ Vjekoslava Paraća osvojio prvo mjesto u državi na istom natjecanju u kategoriji Strojarske konstrukcije.

Kako nam je naveo Dragan Stanojević učitelj savjetnik tehničke kulture i informatike OŠ Vjekoslava Paraća - Natjecanje se provodi na temelju redovitog, izbornog i izvannastavnog programa tehničke kulture te programa dodatne nastave sadržane u Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu i programima posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

Ovogodišnjem natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske domaćin je bila Osnovna škola Primošten. Natjecanje prvotno provedeno između 7171 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a nakon provedenih županijskih natjecanja u Primošten je na natjecanje na državnoj razini pozvano 249 mladih tehničara te oko 130 mentora tehničke kulture i članova povjerenstava.

Mladi tehničari koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture natječu se u jednom od dvanaest područja tehničke kulture, a to su redom maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, orijentacija i komunikacija te robotsko spašavanje žrtve. Natjecanje se u svim područjima sastoji od pisane provjera znanja (u trajanju od 2 školska sata), izrade tehničke tvorevine (8 školskih sati) te predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja (do 5 minuta).

Sve čestitke učenicima i njihovim mentorima!

R. Bućan

 

 

 

Pročitano 3060 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr