Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 10 Travanj 2017 08:50

Hrvatski kuharski kup: Završen kup Zlatne Solinke

Natjecanjem 3. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom "Zlatna Solinka", nastavljeno je dvanaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

Hrvatski kuharski kup po drugi je puta održan u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog kuharskog saveza. Jedna od želja organizatora bila je podići svijest o ugroženosti endemske vrste pastrve Solinke pa time i naziv i tema manifestacije. Ova mekousna pastrva živi u rijekama Jadru, Žrnovnici i Vrljici, a namjera je podići svijest kako tu endemsku riblju vrstu ugrožavaju onečišćenje okoliša, industrijalizacija i urbanizacija slijevnog područja, prometnice, kamenolomi, industrija, kanalizacija i prelov. Iako je u propozicijama natjecanja navedena pastrva, ova endemska vrsta nije korištena već uzgojena pastrva na koju smo svi navikli.

Ova dvodnevna manifestacija započela je na način da su sudionici pripremali tri slijeda za svečanu večeru koja se održala sljedećeg dana. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti svečanu hladnu platu od humusa, svježeg sira i piletine, glavna jela od pastrve, sezonskog povrća i mahunarki te deserte od čokolade, badema i prošeka. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Miroslav Dolovčak, Ivo Ribarević i predsjednik Udruge kuahara Splitsko-dalmatinske županije, Ante Ojdanić.

Kao i u prva dva kola pobjedu je uvjerljivo odnijela mlada i talentirana kuharica iz Vinkovaca, Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem predstavljajući Udrugu kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednju strukovnu školu Vinkovci. Drugo mjesto pripalo je Ivanu Tomasu i Dinku Tomašiću iz restorana Fontana Crnković iz Varaždina dok se na treće mjesto plasirao Dubravko Slunjski s pomoćnicom Martinom Stanić iz hotela terme Jezerčica iz Donje Stubice. Ana-Maria odnijela je pobjedu u sve tri kategorije te je za svoje kulinarsko umijeće nagrađena bogatim sponzorskim i novčanim nagradama koje su joj zajedničkim snagama uručili gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo, predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije Ante Ojdanić i kulinarski promotor Podravke Marko Peras.

Sadržajan kulinarski dan upotpunjen je kuharskom radionicom za djecu dječjeg vrtića Sunčica iz Solina koji su pod paskom slastičarke Tine Đerek iz Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije izrađivali mini kiflice i slasne keksiće. Djeca su se divila i artističkom umijeću Ivana Ursića i Ivana Đukića koji su izradili aranžman od voća i povrća, te suši majstoru Peteru Stojanovu koji je pripremao suši od pastrve.

Zaslužni što je jedno od natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa ove sezone upravo održano u Solinu svakako su Udruga kuhara Splitsko Dalmatinske županije na čelu s predsjednikom Ante Ojdanićem, a organizaciji su pomogli grad Solin, Turistička zajednica grada Solina, Podravka, Dukat, Restoran Gašpić, Sana delikatese, Stanić, Dick noževi i Stanić d.o.o. Četvrto kolo održat će se već za dva tjedna kada će se kuhari natjecati na Zlatnoj jabuci u Vinkovcima.

 

 

 

Pročitano 1891 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr