Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 09:37

Solinjanin Luka Bulić Bračulj zlatni na EU Olimpijadi u Kopenhagenu

Solinjanin Luka Bulić Bračulj zlatni na EU Olimpijadi u Kopenhagenu Luka Bulić Bračulj za vrijeme pokusa; Foto: EU 2017

Hrvatski srednjoškolci „rasturili“ na EU Olimpijadi

Naši su izuzetnom snalažljivošću kao timski igrači na prirodoslovnoj olimpijadi osvojili tri zlatne i tri srebrne medalje, a na opće iznenađenje u atmosferu lansirati komad livanjskog sira!

Na 15. prirodoslovnoj olimpijadi EU u Kopenhagenu, od 7. do 14. svibnja, hrvatski srednjoškolci postigli su izvanredan uspjeh, osvojivši tri zlatne i tri srebrne medalje. Zlatne medalje uručio im je princ Joachim od Danske, priopćeno je u nedjelju iz zagrebačkog Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF).

Prirodoslovna olimpijada EU međunarodno je natjecanje učenika od 16 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta, fizike, kemije i biologije. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 300 učenika, raspoređenih u 50 timova iz 24 zemlje članice Europske unije.

Hrvatsku su predstavljali učenici iz Splita, Zagreba i Vinkovaca, podijeljeni u dva tročlana tima, u pratnji troje mentora sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), izvijestili su u subotu koordinatorica hrvatske ekipe prof. dr. Tajana Preočanin te mentori iz biologije i fizike, dr. Andreja Lucić i Filip Torić.

Luka Bulić Bračulj (III. Gimnazija, Split), Petar Škrobo (Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci) i Paula Vidas (XV. Gimnazija, Zagreb) po prvi put su za Hrvatsku osvojili zlatne medalje na ovom natjecanju, a Domagoj Perković (III. Gimnazija, Split), Mislav Barić (III. Gimnazija, Split) i Klara Tomašković (XV. Gimnazija, Zagreb) osvojili su srebrne medalje.

U pokusima analizirali led s Grenlanda star dvije tisuće godina

Učenici su tijekom četiri sata natjecanja rješavali praktične problemske interdisciplinarne zadatke koji obuhvaćaju i isprepleću područja fizike, kemije i biologije. Zadaci u natjecanju od učenika iziskuju znanje, snalažljivost, spretnost, i preciznost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te timski rad pri znanstvenom pristupu rješavanju problema.

Timovi su u prvom zadatku istraživali fizikalna svojstva i kemijski sastav leda s Grenlanda te iz ostataka složenih molekula i uzorka iz ledenjačkih pukotina određivali koji organizmi su činili ekosustave Grenlanda u dalekoj prošlosti.

U drugom zadatku učenici su istraživali sastav morske vode u foto-bio reaktoru za proizvodnju algi te najpovoljnije uvjete njihova uzgoja u svrhu pročišćavanja otpadnih voda, kao i pogodnost različitih vrsta rakova veslonožaca pri prehrani riba u uzgoju. U pokusima su analizirali led star dvije tisuće godina uzorkovan na Grenlandu i alge iz morske vode uzorkovane na području morskog prolaza Kattegat između Danske i Švedske.

Hrvatski su učenici pokazali izuzetnu snalažljivost i spremnost za timski rad pri rješavanju ovih zadataka te postigli iznimne rezultate na ovom zahtjevnom natjecanju, ističu iz PMF-a.

Sudjelovanje timova Hrvatske na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a u pratnji učenika bila su tri mentora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tajana Preočanin, Andreja Lucić i Filip Torić.

HINA/RB

 

 

 

Pročitano 2377 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr