Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 03 Listopad 2017 12:32

Solin - Kolijevka kraljevstva

Solin - Kolijevka kraljevstva Crkva sv.Petra i Mojsije, krunidbena crkva kralja Zvonimira poznatija u narodu kao Šuplja crkva

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada u Solinu će se prirediti dvodnevna manifestacija pod nazivom Kolijevka kraljevstva.

U galerija Zvonimir u subotu, 7. listopada u 18 sati priredit će se predavanja:
-Ante Jurčević, viši kustos, MHAS - Starohrvatski vladarski lokaliteti na području Knina i Solina (stodvadeset godina nakon otkrića);
-Ljubomir Gudelj, viši kustos, MHAS - Rižinice, aktualna arheološka istraživanja i radovi;
-Josip Matijević, mag. ing. arh., DPSB - Rižinice, prijedlog uređenja arheološkoga lokaliteta.

U crkvi Gospe od Otoka, u nedjelju 8. listopada u 19 sati upriličit će se koncert Liturgijski spomen-čin odrješenja za kraljicu Jelenu i koncert Virgini Matri, glagoljana otajstva riči Božje.
Nastupaju: Ida Bilić, Jelena Čilaš, Branka Pleština Stanić i Mirko Jankov te oktet Delmati.

Simbolika 8. listopada u hrvatskomu narodu

Rijetko koji nadnevak u čitavoj hrvatskoj povijesti odiše bogatstvom simbolike kao 8. listopada.
Uklesan je u nadgrobni natpis kraljice Jelene, nadnevak je krunidbe kralja Dmitra Zvonimira, a u novijoj povijesti Dan neovisnosti Republike Hrvatske. U organizaciji Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, novoosnovanoga Društva prijatelja solinske baštine i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti događaja vezanih uz ovaj dan predavanje i prezentacija o starohrvatskim vladarskim lokalitetima na području Solina i Knina usmjereno je na nova otkrića i loše stanje lokaliteta kao i na prijedloge njihova uređenja. Liturgijski spomen-čin odrješenja za kraljicu Jelenu i koncert marijanskih i glagoljaških napjeva pak iskaz su poštovanja prema Kraljici Hrvata.

 

 

Pročitano 1798 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr