Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018 08:46

Održana Noć muzeja 2018. u Solinu

Održana Noć muzeja 2018. u Solinu Foto: Jakov Teklić

U tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja, održanu 26. siječnja na temu Muzeji i sport, uključilo se stotinjak hrvatskih gradova i općina u kojima su muzejske kuće, galerije, zbirke, knjižnice i druge kulturne institucije posjetiteljima besplatno otvorile svoja vrata.
U Solinu su u obilježavanju Noći muzeja sudjelovali Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, Arheološki muzej Split, odnosno arheološki lokalitet Salona, te Zbirka eksponata iz Domovinskoga rata, a svi zajedno zabilježili su oko 1,500 posjetitelja.

JAVNA USTANOVA U KULTURI ZVONIMIR SOLIN

U bogatom programu Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin sudjelovale su solinske osnovne škole: OŠ Vjekoslava Paraća, OŠ Kraljice Jelene i OŠ don Lovre Katića, splitske osnovne škole OŠ Manuš i OŠ Plokite, te Dječji vrtići Cvrčak, DV Salona. Djeca su imala prilike sudjelovati u antičkoj igri SalonaPolis te u obaranju čunjeva s klatnom postavljenima u galeriji Zvonimir u kojoj se istovremeno održavala i tematska izložba likovnih radova solinskih osnovnoškolaca, nastala u suradnji s osnovnim školama iz Slovenije i Italije. Riječ je radovima proizašlima iz projekta Erasmus+ MysteryOfHistory Područne škole Kučine izrađenih u sklopu zadanih aktivnosti Take part in Museum night. Osim osnovnoškolaca svoje su radove izložili i polaznici likovne radionice te dječjeg vrtića Salona. Izložbu je, nakon pozdravnih riječi Tonća Ćićerića, ravnatelja Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, otvorio gradonačelnik Dalibor Ninčević.
Za sve posjetitelje bio je otvoren i stalni postav Gradske galerije, smještene u Domu Zvonimir, u kojoj je svoje mjesto našla Zbirka odljeva najljepših salonitanskih spomenika te izložba slika solinskih slikara. U okružju Gradske galerije upriličen je koncert glazbenog dua Andrea Jelavić, flauta, i Lovorka Begović, harfa.
Svi posjetitelji imali su prilike tijekom održavanja Noći muzeja po promotivnim cijenama nabaviti izdanja Ustanove i suvenire nastale u restauratoskoj radionici.

ARHEOLOŠKI LOKALITET SALONA

Arheološki muzej Split i ovog je siječnja, osmu godinu za redom, na lokalitetu Salona prigodno obilježio Noć muzeja, a svi posjetitelji imali su prilike besplatno, uz stručno vodstvo djelatnika Muzeja, razgledati lokalitet i Spomen sobu don Frane Bulića u Tusculumu te pogledati digitalnu projekciju Don Frane Bulić u slici i filmu kako bi doživjeli don Franu u originalnom ambijentu. Tijekom večeri, u dva termina, odigrana je igrano-dokumentarna predstava Šetnja s don Franom pripremljena u režiji Franje Đakovića koji zajedno s arheologom Ninom Švonjom potpisuje i tekst predstave. U ulozi don Frane Bulića i njegovih suvremenika našli su se: Nino Švonja, Petar Konkoj Cailliau, Matko Elezović, Aneta Matulić i Franjo Đaković. Za svjetlo i zvuk bio je zadužen Mišo Limić.
Posjetitelji Salone uživali su i u glazbenom nastupu članova orkestra Gradske glazbe Zvonimir Solin, klarinetista Ivana Glavurdića i Nikoline Drašković, a imali su prilike pogledati i izložbu Ejnar Dyggve – Istraživanja u Saloni stalno postavljenu u obnovljenom potkrovlju Tusculuma. Izložba je popraćena projekcijom dokumentarnoga filma redatelja Bogdana Žižića Ejnar Dyggve – Civis Salonitanus.
U sklopu Noći muzeja organizirana je povoljnija prodaja muzejskih publikacija i suvenira, a na prostoru pored Tusculuma tradicionalno su se nudili topli čaj, fritule i kroštule.

ZBIRKA EKSPONATA IZ DOMOVINSKOGA RATA

Svoja vrata u Noći muzeja otvorila je i stalna Zbirka eksponata iz Domovinskoga rata u vlasništvu Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, UHBDDR Solin, i predsjednika Udruge Harija Ninčevića. Svi zainteresirani mogli su pogledati zbirku u kojoj se nalaze vrijedni primjerci improviziranog oružja, pušaka, bombi, uniformi te općenito velik broj predmeta koji donose vrijednu i istinitu priču o Domovinskom ratu. Zbirka je otvorena u listopadu 2016., u sklopu proslave Dana neovisnosti, na adresi Zvonimirova 121. i neprestano se obogaćuje novim eksponatima.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ

 

 

Pročitano 1161 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr