Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 07 Ožujak 2018 08:58

Eko akcija čišćenja lokaliteta Rižinice

U organizaciji Planinarskog društva Sveti Jure, Društva prijatelja solinske baštine i Mjesnog odbora Rupotina ove subote, 10. ožujka, čistit će se lokalitet Rižinice.

 

Okupljanje je zakazano u 8 sati na Voljaku, a za sve sudionike akcije bit će osigurana hrana i piće. Za dodatne informacije možete se javiti Nikši Knezu (0981698299)

O lokalitetu Rižinice:
Na mjestu zvanom Rižinice, uz potok sv. Ilije (oko dva kilometra na sjever od “Šuplje crkve”, uz cestu za Klis), podigao je knez Trpimir oko 852. godine benediktinski samostan. U povelji iz 852. godine koja nam govori kako je knez opskrbio samostan svim potrebnim, prvi put su u povijesti spominje ime Hrvata.

Kako je to otkriveno? Jedan je zemljoradnik našao odlomak s natpisom “pro duce Trepim(ero)” i donio ga 1891. don Frani Buliću. Na tom je mjestu don Frane započeo iskapanja i 1895. je otkrivena malena crkva (16×7,5 metara) i samostan. Crkva je tipično samostanska: više prostora za redovnike nego za vjernike. Po nađenim ulomcima Bulić je rekonstruirao veći natpis: “Za kneza Trpimira prikažite Kristu molitvu u strahopoštovanju prignuvši glavu”. Na zapadnoj strani crkve sačuvali su se zidovi samostana, a otkriveno je i groblje. Antički sarkofazi i natpisi svjedoče za suvremenost groblja sa starokršćanskom crkvom, a ovalni grobovi i nakit pokazuju da su se tu pokapali i Hrvati, počevši od IX. pa do XV. stoljeća.

Napomena: U slučaju lošeg vremena akcija će se odgoditi za subotu, 17.3.2018..

 

 

Pročitano 1288 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr