Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 02 Listopad 2018 10:40

Znanstveni kolokvij HELENA MATER u Solinu

Kolokvij koji će se održati 8. listopada 2018. na dan ukopa kraljice Jelene (8. listopada 976.), dan krunidbe hrvatskoga kralja Dmitra Zvonimira u crkvi Sv. Petra i Mojsija u Solinu (8. listopada 1076.) i Dan neovisnosti Republike Hrvatske (8. listopada 1991.) za cilj ima valoriziranje kulturnoga profila širega solinskoga područja u vrijeme sastavljanja Jelenina natpisa, analiziranje i osvjetljavanje njegove recepcije u historiografiji, ali i pružanje uvida u dijakronijski razvitak Solina i širega područja od antike do suvremenoga razdoblja s osobitim obzirom na pisanu kulturu i razdoblje hrvatskih narodnih vladara.

Izlaganja će obuhvatiti područja i teme vezane uz sam Jelenin epigrafski spomenik, njegov arheološki, kulturni i povijesni kontekst 10. stoljeća i ranoga srednjovjekovlja uopće, ali i prošlost Solina, širega i užega solinskog područja te naročito Gospina Otoka kao prostornoga okruženja crkava Sv. Stjepana i Sv. Marije.

Izložba koja će se otvoriti 11. listopada 2018. po prvi puta nakon 120 godina od otkrića na jednomu mjestu donosi kamene ulomke pronađene prilikom prvoga istraživanja Jelenine Crkve na Otoku u Solinu kao i mnoštvo izvornih dokumenata, prvih skica, crtežâ, tumačenjâ natpisa, pisama i fotografija iz fundusa Arheološkoga muzeja u Splitu i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

helena mater

 

 

Pročitano 1385 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr