Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 05 Listopad 2018 11:38

Krunom hrvatskih vladara Solin-Klis

Krunom hrvatskih vladara Solin-Klis Krunom hrvatskih vladara Solin-Klis 8.listopada 2018.

U ponedjeljak 8. listopada 

Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ i Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 2018. godine, obilježit će dva datuma značajna za hrvatsku srednjovjekovnu povijest. Riječ je o obljetnici smrti kraljice Jelene (8. listopada 976.) i obljetnici krunidbe kralja Zvonimira (8. listopada 1075. ili 1076.).

U sklopu te manifestacije oživljene povijesti održat će se prigodni program na tri značajna starohrvatska arheološka lokaliteta na području Solina i Klisa: uz ostatke crkve Blažene Djevice Marije na Gospinu otoku; u crkvi sv. Petra i Mojsija (Šuplja crkva) te na kliškoj tvrđavi.

Program će započeti u 12.30 svečanim mimohodom povijesnih postrojbi u čast kraljici Jeleni od Gospina otoka uz rijeku Jadro do ostataka crkve sv. Petra i Mojsija (Šuplja crkva). Povijesne postrojbe koje će sudjelovati u mimohodu: „Praetoriani Croatorum“ (Split-Klis), „Domagojevi strijelci“ (Vid), „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin) i „Vitezovi Vranski“ (Pakoštane-Vrana) će u 13 sati u crkvi sv. Petra i Mojsija uprizoriti i krunidbu kralja Dmitra Zvonimira.

Nakon toga, program će se nastaviti u 14.30 na kliškoj tvrđavi uz sljedeće škole i radionice oživljene povijesti:
14.30 škola mačevanja i streličarstva: „Kliški uskoci“
15.15 škola heraldike: Mate Božić - „Najstariji hrvatski zemaljski grbovi“
16.00 škola glagoljice i likovna radionica: Anamarija Bašić

Ova manifestacija odvija se već treći put (2014., 2016., 2018.) u sklopu projekta Regnum Croatorum čiji je cilj valorizacija starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području i prezentacija srednjovjekovne oživljene povijesti iz perioda vladavine kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića (od prve polovice IX. do kraja XI. stoljeća). Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, Općine Klis, tvrtke „Clissa“ te Turističke zajednice grada Solina. Ulaz na tvrđavu je slobodan za sve posjetitelje škola i radionica.

Detalji na: http://tomaarhidjakon.ffst.unist.hr

 

 

Pročitano 1600 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr