Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 09 Listopad 2018 12:35

Izložba Helena Regina i Solin godine 1898.

Izložba HELENA REGINA I SOLIN GODINE1898. po prvi puta nakon 120 godina od otkrića na jednomu mjestu donosi kamene ulomke pronađene prilikom prvoga istraživanja Jelenine Crkve na Otoku u Solinu kao i mnoštvo izvornih dokumenata, prvih skica, crtežâ, tumačenjâ natpisa, pisama i fotografija iz fundusa Arheološkoga muzeja u Splitu i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

Iz kataloga izložbe:

Sretna okolnost da su se prigodom radova za gradnju zvonika na Gospinu otoku 1895. otkrili zidovi i ulomci kamenog namještaja potaknuli su društvo „Bihać“ da poduzme arheološka istraživanja s namjerom da upravo tu otkrije zadužbinu kraljice Jelene. I zaista, nakon zatraženog i dobivenog odobrenja crkovinarstva Gospe od Otoka, već nakon četiri dana istraživanja, 26. kolovoza 1898. otkriven je natpis Jeleninog sarkofaga. Helena regina iz Tomine kronike postala je stvarna: slova na papiru splitskog kroničara postala su slova u kamenu.

 

...Ovom izložbom htjeli smo se vratiti u vrijeme kada je don Frane uzeo u ruke ulomke sa slovima HEL, pratiti njegov trud u sastavljanju i čitanju natpisa, čuti radosno klicanje i slavljenje zvona zbog otkrića natpisa, prošetati uz Jadro i po lokalitetima stare Salone, obići bazilike na Manastirinama i Marusincu te se odmoriti i osvježiti u Tusculumu. Sukladno tome izložba ima dvije cjeline: "Helena regina" i "Solin godine 1898."

Arsen Duplančić

...U takvomu je ozračju tih nekoliko kamenih ulomaka što, u don Franinim rukama sastavljeni, sačiniše ime »Helena« djelovalo kao melem na ranu cjelokupnom rascjepkanom i obespravljenom hrvatskom narodu. Svečano pak slavlje zvona svim je njegovim naraštajima proglasilo: »Iz kamena povijest, a iz povijesti svijest i budućnost naroda«. Taj zvuk i danas odzvanja u našim ušima!

prof. dr. sc. Marko Trogrlić

Pročitano 1442 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr