Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 23 Listopad 2018 10:48

Mališani posjetom Gašpinoj mlinici obilježavaju listopadske Dane kruha

Mališani posjetom Gašpinoj mlinici obilježavaju listopadske Dane kruha Foto: Jakov Teklić

Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada, a solinski mališani već tradicionalno tih dana posjećuju Gašpinu mlinicu, jednu od najstarijih mlinica na rijeci Jadro, gdje imaju prilike doživjeti dašak starih vremena.
Ovog listopada će nas, sukladno najavama, posjetiti preko tisuću djece s područja Solina, ali i Splita, Sinja, Trogira te drugih okolnih gradova i općina. Osim što djecu nastojimo upoznati s radom mlina, kratko im prezentiramo nekadašnji način života kroz niz predmeta koje su koristili naši stari, a pripremimo im i tijesto u čijem oblikovanju posebno guštaju – kazali su nam Tomo i Ivanka Poljak, koncesionari mlinice koji svakodnevno dočekuju mališane u ovom višestoljetnom zdanju.

Mlinicu su posjetili i mališani Dječjeg vrtića „Maslina“ iz Mravinaca koji su se upoznali s procesom izrade kruha počevši od mljevenja pšenice i kukuruza do pripravke tijesta i oblikovanja kruha, a ono najvažnije što su svi ponijeli sa sobom jest osjećaj zahvalnosti za plodove zemlje koje svakodnevno blagujemo.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

 

 

Pročitano 2169 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr