Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Četvrtak, 29 Studeni 2018 11:39

Živim život bez nasilja

Živim život bez nasilja Foto: Jakov Teklić

U povodu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama održane predstave u Solinu

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga, a u sklopu provođenja nacionalnog projekta „Živim život bez nasilja“ u solinskom Domu Zvonimir odigrane su dvije predstave za učenike sedmih razreda solinskih osnovnih škola pod nazivom „Nasilje – za nasilje nema opravdanja“. Riječ je o preventivnom projektu koji ima za cilj borbu protiv nasilja, a kojeg zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Projekt u Solinu realizira Policijska uprava splitsko-dalmatinska u suradnji s Gradom Solinom i solinskim Vijećem za prevenciju kriminaliteta, a njegov glavni cilj je sprječavanje nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i međuvršnjačkog nasilja, odnosno izgradnja kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije.

Interaktivna predstava „Nasilje - za nasilje nema opravdanja“ nastala je u sklopu projekta The/Arto, prvog sustavnog projekta edukacije djece kroz umjetnost u Republici Hrvatskoj kojeg je pokrenuo glumac Zijah Sokolović, a provodi ga Udruga „Riječi/Prave/Predstave“.

Predstava je napravljena uz savjete relevantnih stručnjaka, psihologa, sociologa i pedagoga te donosi preko 160 primjera nasilja i nasilničkog ponašanja kroz koje se djeca mogu prepoznati bilo kao nasilnici, kao žrtve nasilja ili kao promatrači takvog oblika ponašanja. U njezinoj realizaciji sudjeluje velik broj mladih glumaca, a u Solinu su je odigrali Dunja Fajdić i Matko Makovičić – kazao je Silvio Parisi, predsjednik Udruge „Riječi/Prave/Predstave“ dodajući kako su istraživanja pokazala da edukacija koja počinje u ranoj dobi najbolje utječe na stavove djeteta.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

 

 

Pročitano 861 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr