Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Srijeda, 20 Veljača 2019 08:28

Emotivni oproštaj od umirovljene časne sestre Roke Čubelić

Emotivni oproštaj od umirovljene časne sestre Roke Čubelić Foto: Jakov Teklić

 Nedavnu proslavu 65. rođendana Osnovne škole don Lovre Katića na poseban način obilježio je emotivni oproštaj od časne sestre Roke Čubelić koja je u ovoj školi s velikom ljubavlju i toplinom predavala vjeronauk do svog umirovljenja prošle godine i odlaska u samostan svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku.

Časna Roka bila je s nama od uvođenja nastave vjeronauka u škole i sve te godine je s lakoćom, srcem i dobrotom, prenosila vlastito iskustvo vjere i iskustva vjere Crkve našim najmlađima – kazala je ravnateljica škole Anđelka Slavić dodajući kako je uvjerena da u gradu Solinu nema osobe koja nije na neki način doživjela njezin rad i djelovanje.
U kanonskom se mandatu za rad u školi naglašava duboko vjerovanje da će se vjeroučitelj u vršenju vjeroučiteljske službe odlikovati „pravim naukom, svjedočenjem kršćanskog života i odgojiteljskim umijećem“. Časna Roka je to povjerenje koje joj je dodijelila Crkva u potpunosti opravdala. Kolegama u školi je bila oslonac u duhovnom i moralnom smislu, podržavala nas je i ohrabrivala u teškim trenucima i uvijek je s nama podijelilai njegovala pozitivne emocije. Jako nam nedostaje i nadam se da ćemo imati prilike viđati je i narednih godina, barem u prigodi obilježavanja dana škole – kazala je ravnateljica Slavić uručujući časnoj Roki u ime svih učenika i djelatnika škole prigodni poklon zahvale.

Časna sestra Roka Čubelić rođena je 1953. u Dobranjama kod Imotskoga, a prije dolaska u župu Gospe od Otoka u Solinu bila je u službi u Trilju, Cisti, Velikom Prologu i Metkoviću.

U Solinu sam provela najviše vremena i tu mi je doista bilo posebno, sve je imalo svoju težinu, važnost i ljepotu – kazala nam je časna Roka dodajući kako je s posebnim emocijama doživljavala pripreme djece za sakrament Prve pričesti, a veselile su je i pripreme priredbi za Svetoga Nikolu u kojima je godinama sudjelovala.

Uvijek ću se moliti da vam Bog da strpljenja, snage, razumijevanja, znanja te nadasve ljubavi i rezultati neće izostati – poručila je časna Roka, a zahvalu za njezin predani rad ovom joj je priliku uputio i gradonačelnik Dalibor Ninčević koji joj je uručio sliku Blažene Djevice Marije i malog Isusa.

Nadam se da će vam ova slika biti podsjetnik na ljubav i dobrotu koju ste godinama pružali našoj djeci – kazao je gradonačelnik.

Oproštaju od časne Roke nazočio je i dugogodišnji solinski župnik don Vinko Sanader koji je 20 godina s njom pastoralno surađivao.

Časna Roka bila je aktivna u svim segmentima djelovanja Župe, bila je savjesna i prava radoholičarka, a u svemu uvijek ponizna i zahvalna izbjegavajući sve pohvale i zahvale – kazao je don Vinko dodajući kako je časna Roka ostavila neizbrisiv trag u životu ovog grada.

Na inicijativu mladih Grada Solina i Katoličke udruge MI časnoj Roki je 2004. uručena osobna nagrada Grada Solina, ali prema riječima svih onih koji ju poznaju ni jedna nagrada ne može se usporediti sa svim onim što je ona svojim djelovanjem protkanim ljubavlju usadila u živote svojih župljana.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ/ Solinska kronika

 

 

Pročitano 2119 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr