Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Četvrtak, 28 Veljača 2019 13:05

U Osnovnoj školi don Lovre Katića nizom aktivnosti obilježen Dan ružičastih majica

U Osnovnoj školi don Lovre Katića nizom aktivnosti obilježen Dan ružičastih majica Dan ružićastih majica u OŠ don Lovre Katića (Foto: Jakov Teklić)

Učenici i djelatnici Osnovne škole don Lovre Katića brojnim su radionicama, prezentacijama i dobrim djelima obilježili Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja, koji se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači.

Učenici su u sklopu obilježavanja ovog dana gledali edukativne filmove, pričali priče, dramatizirali tekstove na temu vršnjačkog nasilja, osmišljavali plesne koreografije, izrađivali plakate s prigodnim porukama, bedževe i ružičaste majice od papira, a na školskim odmorima na razglasu su mogli slušati prigodne pjesme. Učenici 2.b razreda predvođeni učiteljicom Svjetlanom Vuić promovirali su ovom prilikom svoj projekt „28 dana ljubaznosti“ u sklopu kojega su, među ostalim, ostvarili suradnju s Dječjim vrtićem „Sveti Roko“ iz Klisa za kojeg su prikupili priče i slikovnice te izradili prigodne crteže. Sve to predali su odgojiteljicama Mirjani Rizvan i Vedrani Uvodić, a one su im uz riječi zahvale uručile i plakat, rad mališana DV-a „Sveti Roko“.

Dan ružičastih majica, u svijetu poznat kao „Pink Shirt Day“, nastao je u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu zbog koje je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja, a njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter. Jednoglasnom odlukom Hrvatskoga sabora u veljači 2017. ovaj dan proglašen je Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkoga nasilja. Kad si ljut šake sakrij u džepove – savjetovao nas je učenik 3.d razreda Josip Duvnjak, a osim ove imali smo prilike čuti i brojne druge poruke uokvirene pod zajedničkim motom „Nasilje prestaje ovdje!“.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

 

 

Pročitano 1719 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr