Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 03 Travanj 2019 12:58

U Vranjicu otkriven kip sv. Florijana

U Vranjicu otkriven kip sv. Florijana Foto: Jakov Teklić

U srijedu 3. travnja 2019. u dvorištu DVD Vranjic svečano je otkriven kip nebeskog zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana.

Kip sv. Florijana izlivenog u bronci kojim se sada diči vatrogasni dom u Vranjicu visine je 235 cm, težak je 406 kg i djelo je ruku koprivničkog umjetnika Dragutina Ciglara.
– Ovim uratkom sam se odužio Dalmaciji iz koje mi je majka. Niti jedan moj izrađeni kip sv. Florijana nije isti, a ovo je ukupno moj 56 kip sv. Florijana, svaki na svoj način govori za sebe – emotivno je kazao prilikom otkivanja kipa u Vranjicu umjetnik Ciglar.

Kip sv. Florijana je donacija tvrtke Vatropromet koju su predstavljali direktor Nenada Radojčić i direktor regionalnog centra u Splitu Ante Milišić.

Vranjički vatrogasci nisu skrivali zadovoljstvo i oduševljenje dobivenom donacijom.
- Zahvalni smo gosp. Ciglaru na njegovom uratku, kao i tvrtci Vatropromet te prijateljima na transportu kipa iz Koprivnice u Vranjic, braći iz DVD Virje – kazao je zapovjednik Nikola Perajica, koji je nadodao kako DVD Vranjic nakon uređenja vatrogasnog doma očekuje asfaltiranje prilaznog puta, završna faza hortikulturnog uređenja dvorišta unutar kojega se i nalazi sami kip sv. Florijana, kao i postavljanje zida i ograde, a sve u vrijednosti oko 400.000 kuna.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević se prilikom svečanosti zahvalio umjetniku Ciglaru i tvrtci Vatropromet na donaciji te je rekao kako su Grad Solin i Županija do sada uložili oko 2,5 milijuna kuna bez PDV-a u uređenje zgrade i garaže vranjičkog vatrogasnog doma. – Kako grad Solin ima dva dobrovoljna vatrogasna društva želja nam je nakon završetka radova u Vranjicu urediti i garažni prostor DVD Solin – kazao je gradonačelnik i nadodao kako je želja Grada Solina oživotvorenje odluke koju je grad Solin donio prije desetak godina, a to je osnivanju Javne vatrogasne postrojbe grada Solina.

Kip svetog Florijana blagoslovio je vranjički župnik don Ivan Matković, a svečanost su svojom pjesmom uveličali Vokalisti Salone. Svečanosti u Vranjicu nazočili su i zamjenici gradonačelnika Ivica Rakušić i Tihomir Bečko, pročelnik Upravnog odjela za javne djelatnosti Darko Bilandžić, predsjednik MO Vranjic Josip Jurić te prijatelji vatrogasci iz susjednih javni postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

rb

 

 

Pročitano 980 puta