Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 09 Srpanj 2013 10:13

SVEČANO OTVORENO SOLINSKO KULTURNO LJETO

Bio je to splet glazbe, plesa i drame, bila je to večer kojom je najavljeno Solinsko kulturno ljeto 2013. godine, Ljeto koje na repertoaru nudi preko 70 različitih kulturnih manifestacija koje se temelje upravo na te tri smjernice, na glazbi, plesu i drami. Ovogodišnji čin otvaranja Solinskog kulturnog ljeta bio je veliki odmak od dosadašnje manifestacije Idemo u Gradinu kojom je Kulturno ljeto otvarano prethodnih godina, ovogodišnje svečano otvaranje Solinskog ljeta bilo je na visokom nivou, slučajni namjernik vjerojatno ne bi povjerovao kako su većina izvođača koji su nastupili na Gradini uglavnom amateri.
„Razlika između profesionalca i amatera je jedino u tome što profesionalac na kraju mjeseca za svoj rad dobije plaću, ali pristup radu je isti, bar kad su Solin i njegovi kulturnjaci u pitanju što su pokazali i na večerašnjoj priredbi. Samo za ovu priliku sastavli smo Gradski mješoviti zbor Solin kojeg čine pjevači iz nekoliko solinskih klapa, Gradska glazba je nastupila u punom sastavu, a i KUD Salona je u slavljeničkom zanosu jer ove godine obilježavaju 70 godina svog djelovanja. Mi, solinski kulturni djelatnici potpomognuti gostima, tenorom Stefanom Kokoškovom, sopranisticom Antonijom Teskerom i glumicom Ksenijom Prohaskom, dali smo sve od sebe kako bi svečano otvaranje Solinskog kulturnog ljeta bilo najbolji uvod u niz manifestacija koje će se događati u Solinu narednih mjeseci – komentirao nam je svečano otvaranje Tonći Ćićerić, voditelj Gradske glazbe Zvonimir i jedan od scenarista programa svečanog otvaranja – kada smo shvatili da će ovo Kulturno ljeto biti za najmanje jedno koplje bolje od prošlogodišnjeg shvatili smo da je vrijeme za promjene. Već dugi niz godina sama večer otvaranja Ljeta nije na visini ostalih manifestacija stoga smo odlučili ovoj večeri dati jednu novu dimenziju i učiniti je svečanijom pa smo tako uspjeli organizirati i Gradski mješoviti zbor Solin koji je večeras, kao i ostali izvođači bio na razini zadatka – dodao je Ćićerić.
Uz Gradsku glazbu Zvonimir, Gradski mješoviti zbor i KUD Salona, na Gradini su te večeri, 3. srpnja, nastupili još i tenor Stefan Kokoškov, sopranistica Antonija Teskera te glumica Ksenija Prohska koja je ovom prigodom između ostalog recitirala stihove Tina Ujevića, njegovu Svakidašnju jadikovku i tako je pridonjela da se i Solin pridruži obilježavnju Dana Tina Ujevića 2013. godine koji su se tih dana održavali u Vrgorcu. Publika je te večeri imala priliku uživati u uistinu probranom programu pa su se tako između ostalog plesali plesovi Korčule, svirala se Uvertira operi Rigoletto, pjevale su se arije Pace,pace mio dio, Coro di schiavi ebrei i Torna a Surriento, a posebno je dojmljivo bilo čuti Odu radosti u izvedbi Gradske glazbe i Gradskog zbora jer je ta pjesma svojevrsna himna Europske unije, a samim time uz Lijepu našu i naša himna od 1. srpnja ove godine.
Festivalsku je zastavu uz fanfare podigao Ivo Bilić, predsjednik KUD-a Salona koji ove godine obilježava 70 godina djelovanja, a Ljeto je otvorio gradonačelnik Blaženko Boban koji je tom prigodom pozvao publiku da proširi glas o Solinskom kulturnom ljetu i da sa sobom na Gradinu, na Gospin otok ili u Salonu dovedu svoje prijatelje, rodbinu, poznanike jer zasigurno neće požaliti, s program kojeg ovogodišnje ljeto nudi ne bi se posramili ni značajno veći gradovi.
„Uistinu je večeras bilo veličanstveno, sam završetak me je posebno dirnuo i na tome iskreno hvala svim umjetnicima koji su ovu večer učinili ovako posebnom – komentirao nam je Boban program svečanog otvaranja Kulturnog ljeta koji je završio zajedničkom izvedbom tenora Kokoškova, Gradskog zbora, Gradske glazbe i folklornog ansabmla KUD-a Salona završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta, a sa zadnjim taktovima glazbe Gradinu je osvijetilo vatromet.
Vesna ŽIŽIĆ

 

Pročitano 2746 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr